Legislaţia Schengen devine mai aspră

47

Legislaţia Schengen se înăspreşte în sensul că statele membre care au deficienţe grave la frontierele externe ar putea fi izolate de restul spaţiului de liberă circulaţie.

Această măsură presupune că pentru acele state se va reintroduce temporar controlul şi la graniţele interne, conform noii guvernante Schengen adoptate de Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI). Noua legislaţie îngreunează şi mai mult aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, notează hotnews.ro.

Legislaţia prevede controale anunţate şi neanunţate la frontiere, efectuate de către evaluatori ai Comisiei şi ai statelor membre, pentru a verifica respectarea acquis-ului Schengen. Dacă se vor observa deficienţe grave persistente la frontierele externe, se vor lua măsuri, cum ar fi impunerea unor măsuri specifice care pot include desfăşurarea unor echipe de poliţişti de frontieră sau impunerea controalelor la frontiere, la toate graniţele sau la anumite segmente, în cazul în care situaţia observată la prima evaluare persistă şi la trei luni după aceea.

Noua legislaţie include şi posibilitatea ca un stat Schengen care are permisiunea Comisiei să poată reintroduce unilateral controalele la frontierele interne, dacă organizează evenimente cu grad ridicat de risc pe teritoriul naţional (manifestaţii de amploare, manifestări sportive importante etc.). În cazul unui atac terorist, statul poate reintroduce automat controlul la frontierele interne.

Decizia a fost luată la data de 7-8 octombrie, la Luxemburg şi va intra în vigoare la 20 de zile de la publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Ea va fi aplicată imediat de statele membre.