Liderii de la summit-ul G20 au primit cadouri „otrăvite”

98

Liderii de la summit-ul G20 de anul trecut au primit USB-uri şi cabluri de reîncărcare care îi spionau, prin monitorizarea comunicaţiilor din partea Rusiei.

Se pare că în cadrul summit-ului G20, din septembrie 2012, gazdele ruseşti ar fi oferit liderilor internaţionali stick-uri de memorie USB şi cabluri de reîncărcare, menite să-i spioneze. Aceste informaţii, pe care un purtător de cuvânt al Kremlinului le-a negat, au fost lansate recent de două publicaţii italiene, Il Corriere della Sera şi La Stampa, informaţii pe care le-au aflat în urma investigaţiilor comandate de preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy şi realizate de serviciile de securitate germane, notează ro.stiri.yahoo.com.

Potrivit ziarului italian La Stampa, în stick-uri se aflau viruşi de tip Troian, iar primele rezultate au arătat că acestea, împreună cu încărcătoarele sunt suspecte „din cauza unor programe nedetectabile de catre computere şi telefoane mobile". Aceste prime concluzii le-au fost trimise membrilor G20, într-un raport confidenţial. Dacă în urma testelor pe care le vor mai face investigatorii se constată această încercare de spionaj, guvernul de la Kremlin va fi notificat oficial despre acest lucru.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a negat aceste acuzaţii, pe care le consideră o strategie pentru a distrage atenţia opiniei publice de la scandalul recent de spionaj în care este implicată America.

Directorul comunităţii serviciilor de informaţii din SUA (DNI), James Clapper, a declarat marţi, 29 octombrie, că pentru orice serviciu de informaţii, cunoaşterea intenţiilor liderilor străini este un „principiu fundamental". Potrivit lui, este important „a determina dacă ceea ce spun corespunde cu ceea ce se întâmplă; este indispensabil să ştim încotro merge ţara, care le este politica, cum are consecinţe asupra noastră într-o întreagă serie de domenii".