MAE avertizează românii din Siria să părăsească „imediat” ţara

104

Ministerul român al Afacerilor Externe a emis o atenţionare pentru cetăţenii români aflaţi în Siria, pe care îi avertizează să părăsească ţara „cât mai curând posibil, prin mijloacele de transport încă operaţionale".

„Având în vedere că situaţia de pe întreg teritoriul Siriei a cunoscut o deteriorare majoră în ultima perioadă, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care se mai află în această ţară să o părăsească cât mai curând posibil prin mijloacele de transport încă operaţionale", atenţionează MAE, citat de Agerpres.

„În acţiunea de reprimare, forţele guvernamentale utilizează inclusiv armament greu şi aviaţie militară. Pe fondul deteriorării accelerate a situaţiei, pe linie de securitate, există temeri legate de posibilitatea declanşării unor violenţe extreme, de amploare mai mare decât cele care au avut loc la Homs, Hama şi Alep", se mai precizează în atenţionarea MAE.

Diplomaţia română explică faptul că forţele înarmate ale opoziţiei sunt concentrate în zone aglomerate şi dens populate.

Armata siriană a început să se repoziţioneze în ultimele 48 de ore din cauza ameninţărilor occidentale împotriva poziţiilor militare ale regimului, ca represalii faţă de presupusa utilizare a armelor chimice, potrivit unei organizaţii neguvernamentale, informează Mediafax.

„Nu este o abandonare a poziţiilor, ci o repoziţionare militară în ultimele 48 de ore", a explicat pentru AFP, miercuri, Rami Abdel Rahmane, directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), care se sprijină pe o reţea de militanţi în întreaga ţară. Schimbările de poziţie, a mai spus directorul, au loc la Damasc, la Homs şi la Hama (centru), pe coasta mediterană, la Sueida şi Deraa, în sud.

Contactate de AFP, serviciile de securitate de la Damasc nu au oferit informaţii suplimentare despre aceste mutări. „Nimeni nu îşi dezvăluie planul, toate armatele din lume care sunt ţinta unor atacuri vor să se apere, să apere poporul şi patria, este misiunea armatelor."

Rusia va trimite „în zilele următoare" o navă de luptă antisubmarin şi o navă pentru lansare de rachete în Marea Mediterană, în momentul în care occidentalii se pregătesc pentru posibile lovituri militare împotriva Siriei, a anunţat joi o sursă militară rusă.

În prima sa declaraţie publică referitoare la Siria, președintele american Barack Obama a precizat că „nu a luat încă o decizie" privind o eventuală intervenţie, însă a evocat „o lovitură de avertisment", menită să descurajeze Damascul.

Dinspre guvern vin noi asigurări că armata este pregătită pentru a învinge în cazul unei ofensive externe. Preşedintele sirian Bashar al-Assad a declarat că ţara sa va ieşi „învingătoare" dintr-o confruntare cu Statele Unite, scrie cotidianul libanez al-Akhbar. „De la începutul crizei, ştiţi, aşteptăm momentul în care adevăratul nostru inamic se va dezvălui", le-a spus al-Assad unor oficiali sirieni, potrivit ziarului.

„Ştiu că moralul vostru este bun, că sunteţi pregătiţi să faceţi faţă oricărei agresiuni şi să apăraţi patria", a adăugat el. „Este o confruntare istorică din care vom ieşi învingători", a mai spus al-Assad.

Însă veștile care sosesc între timp nu contribuie la ridicarea moralului armatei. Ambasadorul sirian la ONU, Bashar Jaafari, a declarat miercuri că zeci de militari sirieni au inhalat gaze toxice şi a cerut ONU să ancheteze aceste noi incidente „odioase".Investigaţiile ONU au trecut de faza de recoltare a probelor biologice, urmând ca în scurt timp să emită evaluarea sa privind presupusele atacuri chimice de la 21 august. Experţi ONU au recoltat miercuri probe de sânge, urină şi păr de la victime ale presupusului atac.

Inspectori ONU care anchetează în Siria asupra unui atac cu arme chimice vor rămâne în această ţară până sâmbătă dimineaţa, a declarat secretarul general Ban Ki-moon joi la Viena.