Ce încetineşte procesul de încălzire globală

75

Răcirea apelor Oceanului Pacific ar putea fi fenomenul natural care a contribuit la încetinirea procesului de încălzire globală încă din 1998, susţin cercetătorii americani citaţi de BBC.

Oamenii de ştiinţă de la Institutul de Oceanografie Scripps notează că temperatura joasă a apei Pacificului au ajutat la contracararea unei părţi a efectelor emisiilor de dioxid de carbon, cu toate că oceanul nu depăşeşte 8% din întreaga suprafaţă a Pământului.

Coordonatorul studiului, profesorul Shang-Ping Xie este de părere că întreaga situaţie poate fi explicată prin două ipoteze: pe de-o parte vaporii de apă, funinginea şi alţi aerosoli din atmosferă au reflectat lumina soarelui înapoi în spaţiu, iar pe de altă parte, poate fi vorba de variabilitatea naturală a climatului, ca de exemplu efectul răcirii apelor Oceanului Pacific.

Cercetătorii au vrut să analizeze efectele ciclului de Oscilaţii Decadale ale Pacificului asupra climatului global. Ei au ales acest fenomen deoarece durează o perioadă mult mai mare decât ciclurile El Nino şi La Nina (caracterizate de fluctuaţii de temperatură între ocean şi atmosferă în regiunea central-estică a Pacificului Ecuatorial). Astfel, ei au creat un model climatic dinamic prin care au măsurat impactul efectului de seră asupra temperaturilor. De asemenea, acest model i-a ajutat să evalueze temperaturile de la suprafaţa apelor din regiunea estică a Pacificului.

Profesorul Xie precizează că ultima oară când temperatura apei oceanului a fost mai scăzută s-a înregistrat în perioada 1940-1970. Cu toate acestea, avertizează cercetătorul, efectul de răcire nu este unul permanent, iar acestei perioade de scădere a temperaturii îi va urma una de încălzire la nivel global.

Profesorul de oceanografie fizică James Moum, de la Universitatea de Stat din Oregon, care nu a participat la studiu, este de părere că această cercetare subliniază importanţa pe care o porţiune mică a oceanelor planetei o are asupra climei globale, notează Live Science.