Mai multe voturi împotriva pedepsei capitale

39

Organizaţia Amnesty International a lansat un apel către toate statele lumii să aplice un moratoriu cu privire la execuţii, ca prim pas spre abolirea pedepsei capitale. Apelul organizaţiei a venit după ce, ieri, Consiliul General al ONU a aprobat o rezoluţie cu privire la un moratoriu asupra pedepsei capitale.

„Consiliul General al ONU a trimis astăzi, încă o dată, un mesaj clar că uciderea premeditată de către stat trebuie să înceteze", a declarat José Luis Díaz, delegat al Amnesty International la ONU.

Rezoluţia ONU a fost adoptată cu 109 voturi pentru şi 41 împotrivă (în condiţiile în care s-au înregistrat 35 de absenţe). Numărul voturilor pentru adoptarea rezoluţiei a fost mai mare decât la precedentul vot, în 2008. Mongolia, Buthan, Togo, Maldive şi Kiribati sunt statele care şi-au schimbat poziţia faţă de anul 2008, votând împotriva pedepsei capitale. Se confirmă astfel trendul internaţional împotriva folosirii pedepsei capitale, notează ekklesia.co.uk.

Semnale pozitive au venit şi din partea Thailandei, Nigeriei, Insulelor Solomon şi statului Comoros care, spre deosebire de anul 2008, când au votat pentru menţinerea pedepsei cu moartea, s-au abţinut în timpul votului de ieri.

Consiliul General al ONU va reînnoi votul în anul 2012.

În 1945, la fondarea ONU, doar 8 state au abolit pedeapsa capitală. În prezent, 136 dintre cele 192 de state membre ONU nu mai practică forma capitală de pedeapsă.

La întrebarea despre oportunitatea unui referendum pentru reintroducerea pedepsei cu moartea în România, 50% dintre respondenţi s-au declarat pentru, în timp ce 44% s-au arătat împotrivă, conform unui sondaj realizat de CCSB în perioada 24-27 martie a.c. Rezultatele sondajului s-au bazat pe răspunsurile a 1.060 de persoane. Sondajul a mai arătat şi că 47% dintre respondenţi s-au arătat de acord cu organizarea unui referendum pentru introducerea pedepsei cu închisoarea pentru cei care critică religia ortodoxă şi BOR, notează jurnalul.ro.

„Propunerea de teme ce contravin valorilor majorităţii – români, ortodocşi – stârneşte patimi justiţiare în rândul acestora şi predispune la luarea de decizii ce pot încălca drepturi ale omului, precum acela la liberă exprimare, de exemplu", a declarat Cristian Pârvulescu, liderul Asociaţiei ProDemocraţia.

Singura ţară europeană în care se aplică încă pedeapsa cu moartea este Belarus.

În SUA, numărul sentinţelor de condamnare la moarte, date în 2010, este cel mai mic din ultimii 35 de ani. Datele adunate de Death Penalty Information Center arată că, în SUA, există un curent în favoarea renunţării la pedeapsa cu moartea. Tribunalele din statul Virginia nu au dat nicio sentinţă de condamnare la moarte, în 2010. Faptul este semnificativ, întrucât statul Virginia este considerat unul dintre bastioanele pedepsei capitale în SUA (al doilea după Texas, la numărul condamnărilor la moarte), notează time.com.

China a anunţat, în august a.c., că ia în calcul posibilitatea de a renunţa la pedeapsa capitală pentru infracţiunile cu caracter economic. China este considerată ţara care execută anual mai mulţi oameni decât orice altă ţară din lume, conform Agerpres. Conform unor estimări ale Amnesty International, în China au fost executate 1.718 persoane, în 2008.