Malta catolică votează în favoarea legalizării divorţului

52

Malta a aprobat în cadrul unui referendum legalizarea divorţului, care poate fi acum obţinut după patru ani de separare. Până la votul de sâmbătă Malta catolică era ultima ţară a Uniunii Europene în care divorţul era interzis.

În Malta s-a observat în ultimul timp o creștere alarmantă a ruperii relaţiilor familiale, a numărului de copii născuţi în afara căsătoriilor sau a concubinajului. Referendumul de sâmbătă le-a cerut maltezilor să spună dacă sunt de acord sau nu ca parlamentul să adopte o nouă lege prin care cuplurile să poată obţine divorţul în urma a 4 ani de separare. Până sâmbătă cuplurile puteau obţine doar o separare legală, la tribunal, sau o anulare a căsătoriei obţinută din partea bisericii, proces care putea dura până la nouă ani. Cea de-a treia opţiune era aceea de a obţine divorţul ca rezident într-o ţară din străinătate și apoi de a-l valida în Malta.

Noua propunere se bazează pe modelul irlandez, unde divorţul poate fi recunoscut după 4 ani de separare. Liderul mișcării de legalizare este Jeffrey Pullicino Orlando, din partea partidului naţionalist aflat la guvernare. Conform lui, noua schimbare „va aduce Malta într-o nouă eră, unde biserica și statul sunt separate". Orlando, el însuși separat de soţie, arată că atât legislaţia în sine cât și implicarea bisericii sunt inacceptabile. „Malta este singura ţară din lume care nu acceptă divorţurile, dar le recunoaște pe cele obţinute în străinătate. Dacă nu ai bani să obţii un divorţ în afara ţării, atunci nu ai nicio șansă. Pentru mine asta este o nedreptate și de neacceptat. […] Cred că biserica trebuie să își exercite influenţa spirituală, dar nu pot accepta o situaţie în care biserica exercită și puteri politice și administrative."

Premierul Lawrence Gonzi s-a arătat personal nemulţumit de vot, el însuși fiind un activist împotriva schimbării legislaţiei. Partidul său deţine însă o majoritate de numai un loc în parlament, fapt ce nu îi dă prea mare spaţiu de manevră. „Deși rezultatul nu este cel pe care mi-l doream, acum este datoria noastră ca voinţa majorităţii să fie respectată." Din partea opoziţiei rezultatul a fost văzut ca unul care va duce Malta spre modernitate: „Referendumul asupra divorţului este un vot pentru modernitate și o ocazie pentru acele căsătorii care s-au destrămat de a porni pe un nou drum", a spus Joseph Muscat, liderul laburist al opoziţiei.

Aproape trei sferturi dintre maltezi au votat în favoarea legalizării divorţului într-o ţară catolică. Fox News dă știrea sub titlul „Naţiunea catolică ce interzice avortul dar aprobă divorţul", exprimând astfel paradoxul Maltei. Aproximativ 98% dintre cei 412.000 de maltezi sunt catolici, și 72% merg regulat la biserică. Biserica catolică, foarte influentă în Malta, a spus un Nu hotărât în timpul campaniei, fără a se implica însă oficial. Au fost însă postere care spuneau „Da lui Christos, Nu divorţului” (vezi foto). În plus, arhiepiscopul Paul Cremona din Valletta i-a avertizat pe enoriași cu privire la riscul implicat în alegere: „prin acest vot cetăţenii fie vor construi, fie vor dărâma." În presă au apărut informaţii conform cărora anumiţi preoţi au ameninţat că vor refuza împărtășirea enoriașilor care votează în favoarea legalizării divorţului. Cel mai cunoscut este episcopul de Gozo, Mario Grech care i-a denunţat pe catolicii ce votează în favoarea legalizării ca fiind „lupi îmbrăcaţi în blană de oaie" și a avertizat că ar putea fi excluși de la împărtășire. Cu puţin timp înainte de închiderea votului Malta Today a publicat o notă prin care biserica își cerea scuze: „Tuturor celor care au avut un rol activ în ambele tabere, am dori să ne exprimăm părerea de rău dacă cineva a fost lezat de cuvinte sau gesturi ale membrilor bisericii", nota fiind semnată de Paul Cremona și Mario Grech.

După Malta, divorţul rămâne încă interzis doar în Filipine, ultima ţară din lume, bineînţeles cu excepţia Vaticanului. Înaintea Maltei Chile fusese ultima ţară care legalizase divorţul în anul 2004.