Mihai-Răzvan Ungureanu la prima vizită la Bruxelles, ca premier

62

Premierul Mihai-Răzvan Ungureanu va efectua astăzi prima vizită în calitate de şef al Guvernului la Bruxelles, și este așteptat să atace problema aderării României la spaţiul Shengen, în contextul conflictului cu Olanda, care s-a declarat împotriva cetăţenilor est-europeni.

Premierul Ungureanu va avea o întrevedere cu preşedintele UE Herman Van Rompuy, la sediul Consiliului European, și cu preşedintele CE Jose Manuel Barroso, la sediul Executivului UE, conform Agerpres.

Potrivit Comisiei Europene, printre subiectele care vor fi abordate se numără situaţia economică din România, aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen, Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) în domeniul justiţiei şi absorbţia fondurilor structurale.

Ieri premierul declara la o întâlnire cu presa străină acreditată la București că „e cazul să avem un Consiliu European extraordinar, în care să discutăm foarte sincer ce se întâmplă, cum putem reacţiona pentru a susţine politicile pro-europene. Pentru că nu este doar cazul Olandei, ca să vorbim foarte deschis, este şi cazul Finlandei", citează Mediafax.

Dacă va propune astăzi un Consiliu European extraordinar, în care să se discute despre „cum reacţionează Europa politică la creşterea influenţei electorale a extremei drepte", care afișează vădit o atitudine „xenofobă, clar antieuropeană", rămâne de văzut.

S-ar putea să nu mai fie cazul, în contextul în care Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, va supune astăzi la vot o rezoluţie în care condamnă ferm iniţiativa Partidului olandez al Libertăţii (PVV) de a lansa un website unde olandezii sunt încurajaţi să depună plângeri contra cetăţenilor central şi est-europeni prezenţi în Olanda, relatează Agerpres.

Iniţiativa rezoluţiei i-a aparţinut eurodeputatului român Marian-Jean Marinescu, vicepreşedinte al grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European.

Documentul cere în termeni fermi guvernului olandez să condamne şi să se distanţeze de 'iniţiativa deplorabilă' a PVV, care este contrară tuturor valorilor fundamentale europene ale demnităţii umane și care riscă să distrugă bazele Uniunii, care sunt pluralismul, nediscriminarea, toleranţa, justiţia, solidaritatea şi libertatea de circulaţie.

În plus, este subliniată obligaţia tuturor guvernelor europene de a garanta drepturile la liberă circulaţie şi nediscriminare şi se cere Consiliului European să condamne oficial iniţiativa PVV întrucât subminează aceste drepturi, fiind un afront la adresa valorilor şi principiilor europene.