Viaţa unui civil afgan ucis de trupele NATO costă 160 de euro

23

În Afganistan, este mai profitabil ca civilii să fie ucişi de forţele NATO aparţinând Germaniei sau Italiei decât de trupele americane sau britanice, conform unui studiu realizat de organizaţia americană CIVIC.

Cele mai mari sume plătite pentru un civil ucis accidental sunt plătite de trupele germane. Acestea au plătit 15.200 de euro cash şi au oferit o maşină în valoare de 3.800 de euro familiilor a 3 civili ucişi în 2008. Italia, a doua ţară în topul cuantumului plăţilor, a oferit 10.200 de euro familiei unei fetiţe de 14 ani care a fost împuşcată mortal.

Cel mai prost stau trupele aliate din SUA şi Marea Britanie. Statele Unite plătesc de obicei 1.900 de euro pentru fiecare civil ucis accidental în timpul operaţiunilor militare, în timp ce Marea Britanie plăteşte sume cuprinse între 160 şi 5.300 de euro de persoană.

„Americanii au văzut că poporul afgan este sărac şi disperat. Dacă o femeie îşi pierde soţul, ea are nevoie de bani pentru a se întreţine. Aude guvernul strigătele lor de ajutor? Nu. Atunci când nu ai nicio putere, iei banii şi le mulţumeşti celor care ţi-au distrus familia", a declarat regizorul Maroof Nazir.

Victimele civile ucise de trupele NATO au devenit o sursă majoră de tensiuni între Afganistan şi SUA, după incidentul de săptămâna trecută când un soldat american a ucis 16 civili, majoritatea femei şi copii.