Nicolas Sarkozy a pierdut primul tur al alegerilor

25

Preşedintele în exerciţiu Nicolas Sarkozy a pierdut primul tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa cu 27,07%, în faţa candidatului partidului socialist Francois Hollande, care l-a devansat cu 28, 56%, conform rezultatelor Ministerului de Interne Francez, anunţă CNN.

Într-un interviu acordat vineri unui post de radio, Sarkozy părea să anticipeze un vânt politic nefavorabil şi a admis că cea „mai mare greşeală" a mandatului său de 5 ani a fost să subestimeze solemnitatea pe care francezii o caută la preşedintele lor, anunţă ABC News.

Sarkozy a fost deseori criticat de presă şi de opoziţie că nu are nici educaţia şi nici pedigree-ul necesar pentru a face parte din elita politică franceză. Însă pasiunea, intensitatea şi ambiţia i-au cucerit pe francezi timp de un mandat.

Acum însă, conform mai multor sondaje, Hollande este favorit la câştigarea alegerilor din 6 mai, cu 53-56% din voturi, în faţa lui Sarkozy.

Nicolas Sarkozy a propus să fie organizate trei dezbateri cu rivalul său până la turul al doilea, „pe probleme economice şi sociale, de societate şi chestiuni internaţionale", însă Hollande a refuzat, precizând că nu vrea decât o singură dezbatere, aşa cum este tradiţia în Franţa.

Pe locul trei s-a clasat candidata extremei-dreapta, Marine Le Pen, cu 18,12%, urmată de reprezentantul stângii radicale, Jean-Luc Melenchon, cu 11,1 procente.