Noua Constituţie a Ungariei e criticată ca ne-europeană

78

Noua Constituţie a Ungariei a generat o serie de poziţii contrare, atât din partea oficialilor europeni cât și a opiniei publice și a opoziţiei. În presa germană iniţiativa legislativă este considerată o rușine și un scandal pentru Europa.

Luni 18 aprilie a fost adoptată în Parlamentul de la Budapesta noua Constituţie a Ungariei. Textul noii constituţii a generat deja proteste, deși iniţiatorii procesului reclamă faptul că Ungaria era singura ţară a blocului comunist care nu avea o constituţie înnoită.

Preambulul face referire la Dumnezeu şi la creştinism ca fiind factori pentru coeziunea naţiunii. Criticii susţin că acest lucru este discriminatoriu faţă de atei şi de adepţii altor religii. În plus, Constituţia permite adoptarea de legi privind interzicerea avortului, precizând că „viaţa fătului trebuie protejată din momentul concepţiei".

În plan politic, același preambul arată că din naţiune fac parte cetăţenii ungari indiferent de etnie, dar și etnicii maghiari din alte ţări, care nu sunt cetăţeni ungari. Noua Constituţie permite acordarea dreptului de vot etnicilor maghiari din alte ţări, ceea ce riscă să creeze disensiuni cu ţări vecine. Conform statisticilor, un sfert dintre etnicii maghiari trăiesc în ţările din jurul Ungariei, în special în Slovacia, România și Serbia.

Au mai fost criticate atacul la pluralismul politic, limitarea atribuţiilor Curţii Constituţionale sau promovarea unor concepte anti-europene. Germania a avertizat guvernul ungar că noua constituţie nu este compatibilă cu valorile Uniunii Europene, conform publicaţiei electronice EUObserver. Și politicienii din opoziţie au protestat faţă de adoptare, acuzând partidul de la putere, Fidesz, de subminarea democraţiei, în timp ce în weekend și luni, 18 aprilie, în ziua votului, mii de oameni au protestat în capitala Ungariei.

Constituţia a fost votată cu 262 de voturi pentru, 44 împotrivă şi o abţinere, potrivit rezultatului oficial al votului. Adoptată de Parlament, noua Constituţie va trebui să fie semnată luni, în a doua zi de Paşte, de preşedintele Pal Schmitt. Ea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2012.

Niciun articol afișat