Occidentul trimite primii militari în Libia

104

Puterile occidentale vor trimite experţi militari în ajutorul rebelilor din Libia, iar SUA va susţine opoziţia lui Gadhafi cu 25 milioane de dolari în echipamente și logistică. ONU avertizează că devine neclară linia de demarcaţie între ajutoare umanitare și intevenţii militare.

Mai multe state occidentale au anunţat că vor trimite experţi și consilieri militari care să vină în ajutorul rebelilor sau al diplomaţilor occidentali aflaţi în Libia. Franţa va trimite un număr de maxim 10 ofiţeri, dar a subliniat că nu va trimite trupe combatante. Ministrul francez al apărării a exclus orice intervenţie militară la sol, explicând că „ne menţinem în cadrul Rezoluţiei 1973" dar „nu-i putem împăca pe toţi în același timp". Ministerul de externe italian a anunţat că Italia va trimite consilieri militari pentru antrenarea rebelilor în tactici de auto-apărare. De asemenea Marea Britanie a anunţat că va trimite 20 de ofiţeri în Benghazi, pentru a-i antrena şi consilia pe rebelii din Consiliul Naţional de Tranziţie. Britanicii vor ajuta și la livrarea ajutoarelor.

Și Uniunea Europeană a afirmat că trimite forţe militare în Libia, dar că misiunea acestora este strict aceea de a proteja livrările de ajutoare umanitare. În schimb Valerie Amos, șefa misiunii ONU de ajutor umanitar în Libia, a avertizat că se șterge linia de demarcaţie între ajutoarele umanitare și intervenţia militară. Pentru moment Amos a subliniat că ONU nu solicită autorul militar al UE în protejarea convoaielor umanitare.

Președintele american a luat notă de decizia occidentalilor europeni, este de acord cu ea și speră că va ajuta opoziţia libiană. „Dar asta nu schimbă în niciun fel politica preţidenţială ca niciun militar american să nu calce pe solul libian", a spus purtătorul de cuvânt al Casei Albe. Casa Albă a trimis Congresului înștiinţarea cu privire la decizia de a trimite un ajutor în valoare de 25 de milioane de dolari rebelilor din Libia. Ajutorul ar consta în mijloace neletale și servicii, autorizaţia acoperind livrarea de vehicole, combustibil, ambulanţe, echipament medical și de protecţie, mijloace de comunicare. America are o serie de agenţi operativi trimiși oficial în Libia. Conform CNN, America are experienţa Vietnamului, unde în primă fază a jucat rol de consilier iar apoi a fost atrasă într-un război extrem de păgubitor. Se știe că orice trimitere a ajutoarelor sau a unor echipe de intervenţie solicită pază și protecţie sau alte operaţiuni in caz de urgenţă care ar putea genera în conflict armat.

Purtătorul de cuvânt al rebelilor a apreciat ca „pozitiv" anunţul Occidentului de a trimite ajutoare. În schimb ministrul libian de externe a criticat aspru decizia, etichetând-o ca pe un pas înainte spre „confruntare". Din punctul său de vedere, o încetare a focului de ambele părţi este „singurul mod în care putem da o șansă păcii".

Vicepreședintele Consiliului Naţional de Tranziţie respinge oferta administraţiei de la Tripoli solicitând ca, pe lângă încetarea focului să se ia în calcul un guvern interimar, alegeri libere în 6 luni, reforme democratice și stabilirea rolului pe care familia Gadhafi l-ar juca în viitorul politic al ţării. „O soluţie politică în care familia Gadhafi să aibă încă un cuvânt de spus pe scena politică a viitorului ţării este o imposibilitate."

Ministrul libian de externe a anunţat că puterea de la Tripoli este de acord cu o încetare a focului, o perioadă de 6 luni pentru negocieri asupra reformelor democratice și constituţionale și pregătirea alegerilor supervizate de ONU, propunere iniţiată de Uniunea Africană. Dar, în opinia sa, prezenţa personalului militar străin ar fi „un pas înapoi".

Războiul din Libia a început în urmă cu o lună (19 martie), când o coaliţie de voinţă din Occident a început bombardamentele aeriene asupra ţintelor militare libiene care atacau civili. ONU a instituit o zonă de interdicţie a zborurilor pentru armata libiană iar recent NATO a preluat conducerea operaţiunilor militare. Criza socială libiană în care populaţia cere plecarea de la putere a lui Gadhafi, și care a degenerat într-un război civil a început la sfârșitul lunii februarie, după revoltele din Tunisia și Egipt.