Noua Constituţie egipteană rămâne loială islamiştilor

33

Noua Constituţie egipteană trebuia să reflecte progresul ţării către democraţie, să reprezinte diversitatea poporului egiptean şi deshiderea către libertatea de expresie, drepturile femeilor şi alte libertăţi. În schimb, comisia constituantă egipteană, care a aprobat vineri dimineaţă proiectul legislativ, a păstrat referinţa la principii Sharia, legea islamică, în viitoarea Constituţie a ţării.

Timp de 16 ore, islamiştii au votat fiecare articol din lege, mai mult de 230, printre care şi articolul 2, care prevede că „principiile Sharia" constituie „principala sursă a legislaţiei", conform AP. Din cei 85 de membri care au votat, nu a fost prezent niciun creştin. De mai multe săptămâni, membrii liberali, seculari şi creştini, o minoritate în corpul de 100 de membrii, au boicotat negocierile asupra Constituţiei, protestând că islamiştii au preluat controlul asupra procesului.

Votul a venit neaşteptat, cu două luni mai devreme decât era anunţat, în circumstanţele în care egiptenii au ieşit iar în stradă să protesteze. Opoziţia spune că prin această mişcare, islamiştii şi-au pierdut orice legitimitate, impunând o Constituţie monopolizată de un singur trend, când trebuia să reprezinte un consens naţional. Proiectul votat trebuie transmis preşedintelui Mohamed Morsi, care este obligat să-l supună referendumului în termen de 30 de zile. Noua Constituţie trebuie să o înlocuiască pe cea aflată în vigoare în timpul lui Hosni Mubarak şi care a fost abrogată la scurt timp după îndepărtarea sa de la putere în februarie 2011, sub presiunea unei revolte populare.