Noul colonialism: acapararea de terenuri agricole

60

Investitorii străini cumpără sau arendează pe termen lung întinderi importante de teren agricol din ţările sărace în încercarea de a satisface cererea internă de alimente. Acest fenomen este asociat cu o nouă formă de colonialism, întrucât se află deseori în conflict cu interesele locale, conform Spiegel.

Numeroase ţări în curs de dezvoltare și-au vândut sau arendat o bună parte din terenurile agricole către investitori străini. În fruntea listei se află Liberia, al cărei teren arabil se află în proprietate străină în proporţie de 100%. Aproape jumătate din terenul arabil din Filipine se află în proprietatea altor state, iar în Ucraina, o treime din teren este în proprietatea unor companii amricane.

Externalizarea sectorului agricol este văzută ca o soluţie pentru asigurarea securităţii alimentare pentru multe dintre economiile dependente de importurile de alimente, cum ar fi unele dintre ţările din Orientul Mijlociu, China sau Coreea de Sud. În general, marii cumpărători se orientează către ţările care dispun de teren agricol de calitate, dar care nu au puterea financiară să cultive performant aceste terenuri. În multe cazuri, însă, populaţia are de suferit din cauza acestei noi forme de colonialism, iar plantarea de monoculturi tinde să deterioreze solurile.

În Europa, în căutarea marilor întinderi de teren agricol de calitate, investitorii s-au îndreptat către Rusia, Ucraina, Bulgaria, Lituania, România și Moldova. În prezent, persoanele fizice nu au în proprietate teren în România, însă aproximativ 800.000 de hectare de teren agricol la nivel naţional sunt administrate de cetăţeni sau firme străine. Potrivit recensământului din 2010, suprafaţa agricolă totală a României era în 2010 de 13,3 milioane de hectare, din care 8,3 milioane de hectare reprezintă teren arabil.

Cu privire la această practică, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că va lua măsuri pentru a preîntâmpina un fenomen „de care s-au speriat foarte mulţi". Acesta a declarat că statul va lua unele masuri în 2013 pentru a limita cumpărările de teren de către străini începând cu la 1 ianuarie 2014, când va avea loc liberalizarea pieţei, conform prevederilor din tratatul de aderare a ţării noastre la Uniunea Europeană.