Cât costă un program nuclear?

23

După mai mult de jumătate de secol de muncă și controverse, beneficiile programului nuclear al Iranului rămân puţine, acesta produce mai puţin de 2% din nevoia energetică și a demonstrat ceva curaj știinţific.

Dar costurile unui asemnea program s-au dovedit a fi enorme. Până acum, Teheranul a ajuns la un total de 100 de miliarde de dolari, din pierderi de petrol și de investiţii străine, conform unui raport făcut public de două organizaţii de tip think tank din Washington.

„Sancţiunile au mărit preţul visului nuclear al Iranului", a declarat Alireza Nader, analist pe Iran, din cadrul corporaţiei RAND din Washington. Pe măsură ce costul programului continuă să crească sub regimul sancţiunilor globale, singura explicaţie pentru perseverenţa autorităţilor iraniene pare a fi obţinerea capacităţii de armă nucleară, dacă nu chiar arma în sine.

În timp ce raportul notează că este imposibil de calculat suma exactă necesară pentru programul iranian, aproximarea la 100 de miliarde, bani pierduţi doar pe seama sancţiunilor, arată că eforturile autorităţilor nu au sens în raportul costuri-beneficii. Investiţia majoră făcută deja de Iran pare să indice că programul nu este negociabil. „Progarmul nuclear iranian are rădăcini adânci, istorice. Nu poate fi pur și simplu oprit, ceea ce face ca diplomaţia să fie singura cale pentru asigurarea păcii", concluzionează autorii raportului, conform ChristianScienceMonitor.