„Amprenta” respiraţiei, o nouă metodă de diagnosticare a pacienţilor

23

O descoperire privind aerul pe care îl expirăm ar putea revoluţiona modul în care suntem diagnosticaţi cu diverse boli. O echipă de cercetători elveţieni susţine că aerul expirat conţine compuşi care acţionează ca o „amprentă" unică, relatează BBC.

Autorul studiului, Renato Zenobi de la Institutul Federal Elveţian pentru Tehnologie (ETH), a declarat pentru BBC că o astfel de procedură este aplicată şi în medicina tradiţională chinezească. Pe lângă verificarea pulsului şi inspectarea limbii, practicienii acestui tip de medicină miros respiraţia pacientului în cadrul consultaţiei pentru stabilirea diagnosticului.

Rezultatele testelor aerului eliminat din plămâni sunt primite imediat, iar metoda nu este una invazivă. Acest lucru ar putea fi extrem de util în cazul testelor anti-doping sau chiar în stabilirea dozei optime de anestezic, în funcţie de metabolismul fiecăruia. Mai mult, studiul publicat în PLOS ONE arată că aceste examinări pot fi la fel de utile precum cele care folosesc mostre de urină sau sângele pacienţilor.

Studii anterioare au arătat faptul că, prin analiza aerului expirat, se pot detecta cu precizie bacteriile care cauzează infecţii la plămâni sau cancerul la stomac.

Testele pentru desăvârşirea metodei care permite diagnosticarea pacienţilor cu ajutorul aerului eliminat dinplămâni sunt momentan în plină desfăşurare. Se urmăreşte verificarea unicităţii acestei „amprente". În funcţie de reuşita acestor teste, în viitor vom putea beneficia de tratamente individuale, personalizate în funcţie de metabolismolismul fiecăruia.