Oameni politici români care s-au sinucis

275

Tentativa de sinucidere a fostului premier Adrian Năstase are un corespondent istoric. O altă figură marcantă a scenei politice românești a folosit o armă pentru a-și lua viaţa. Gestul său, controversat încă, a avut însă o finalitate tragică.

Tentativa de sinucidere a fostului premier Adrian Năstase are un corespondent istoric. O altă figură marcantă a scenei politice românești a folosit o armă pentru a-și lua viaţa. Gestul său, controversat încă, a avut însă o finalitate tragică.

E vorba de Chivu Stoica (foto stânga), Președinte al Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România. Pe 17 februarie 1975, acesta s-a sinucis, împuşcându-se cu o armă de vânătoare (deși au existat numeroase voci care au afirmat că a fost „ajutat" să facă acest gest).

Ancheta de stat, comandată de conducerea Partidului Comunist, a concluzionat atunci că Stoica ar fi singurul vinovat pentru decesul său.

Cazul lui a fost luat în discuţie în ședinţa plenară a Comitetului Central, din 14 aprilie 1976, la care a luat parte și Nicolae Ceaușescu, relatează revista Istorie și Civilizaţie.

 

În cadrul întrunirii, Ilie Verdeţ a prezentat raportul Comisiei însărcinate cu investigarea morţii lui Stoica. După o amplă relatare despre o presupusă aventură amoroasă între Chivu Stoica și o tânără divorţată, Doina Roman, Verdeţ a subliniat că „Stoica s-a sinucis urmare a decăderii sale morale, a unei stări de încordare şi tensiune, oglindită într-o viaţă anormală de familie cu repetate certuri şi conflicte." „Toate acestea s-au petrecut pe fondul unei stări de sănătate în agravare, urmări directe ale comportamentului său general, materializate în tulburări de memorie şi modificări ale echilibrului psihic," continua raportul.

„Acestea sunt faptele. Trebuie menţionat că şi în alte perioade ale vieţii sale, Chivu Stoica a avut comportări necorespunzătoare cu demnitatea şi atitudinea morală a unui activist de răspundere al partidului," a conchis Verdeţ.

„Să închidem această problemă," a fost replica lui Nicolae Ceaușescu, în încheierea ședinţei. „Sigur, nu e vorba să discutăm, dar dacă sunt tovarăşi care au vreo întrebare, ceva? Nu cred că este cazul să facem o discuţie pe această problemă. Nu s-a ştiut. El a spus că este nepoata lui. Sigur că asta ne arată că trebuie, într-adevăr să fim ceva mai exigenţi şi să verificăm mai bine afirmaţiile, dar există şi o anumită încredere. Sigur, concluziile sunt cele care Comitetul Politic Executiv le-a stabilit pentru viitor (…)."

Apropiaţi ai lui Chivu Stoica, între care și soţia lui, insistă că moartea omului politic nu a fost o sinucidere. „Avea trei arme printre care un Holland-Holland. Cutiile cu ele erau la locul lor. Cu ce puşcă s-a împuşcat, nu ştiu. Fiindcă pe cele trei le-am predat apoi eu," a spus văduva lui Chivu Stoica, într-un interviu pentru Jurnalul Naţional.

Mircea Stănescu

În anul 2009, parlamentarul Mircea Stănescu, fiul jurnalistului Sorin Roşca Stănescu, a fost descoperit împuşcat în cap. Cu puţin timp în urmă, bărbatul fusese implicat într-un accident rutier petrecut în circumstanţe neclare. El urma să se înfăţișeze pentru audierile care aveau să clarifice situaţia accidentului.

Stănescu a fost găsit în locuinţa sa de avocatul lui, Cătălin Dancu. Bărbatul, împușcat în cap, cu pistolul la picioare, era încuiat în casă, pe dinăuntru.

Avocatul a declarat jurnaliştilor că în seara dinaintea tragediei a ieşit în oraş cu Stănescu, logodnica acestuia şi mai mulţi prieteni, s-au simţit bine, iar Stănescu „era vesel". „Nu a dat vreun semn că ar recurge la un asemenea gest", a spus avocatul Cătălin Dancu.

În străinătate

Sinuciderile comise de oameni politici nu sunt o raritate pe plan internaţional. Potrivit unei liste compilate de Wikipedia, cele mai multe sinucideri în rândul politicienilor au fost înregistrate în Statele Unite. Acolo au avut loc 77 de astfel de decese. Lista continuă apoi, la o distanţă considerabilă, cu politicienii maghiari. Despre 18 dintre aceștia se știe că s-ar fi sinucis. A treia pe listă este Franţa, cu 15 sinucideri comise de politicieni.