Ofertă pentru retragerea lui Assad de la putere

89

Primul ministru al Qatarului, şeicul Hamad Ben Jassam Al-Thani, a declarat presei că „există o înţelegere asupra unei demisii rapide a preşedintelui Bashar al-Assad pentru o ieşire sigură".

Astfel, ţările Ligii Arabe i-au cerut preşedintelui sirian Bashar al-Assad să renunţe rapid la putere, asigurând în schimb, că „Liga Arabă va contribui la asigurarea unei ieşiri sigure pentru el şi familia sa", conform comunicatul publicat în noaptea de duminică spre luni, citat de AFP.

Miniştrii Ligii Arabe au mai decis să contribuie cu un ajutor de 100 de milioane de dolari pentru refugiaţii sirieni şi au invitat opoziţia şi Armata Siriană Liberă (ASL) să înfiinţeze un guvern de unitate naţională.

Ei au mai cerut ONU să schimbe mandatul emisarului Annan pentru ca misiunea lui să fie axată pe plecarea lui Assad şi asigurarea unei tranziţii paşnice a puterii şi să se creeze în Siria „zone de securitate".

În ciuda ofertei lor, luptele au continuat. Liderul Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO) a declarat duminică că încă 1.260 de persoane au fost ucise de la declanşarea luptelor violente între armată şi rebeli la Damasc, în urmă cu o săptămână.