ONU cere Israelului să retragă toţi coloniştii din West Bank

33

Organizaţia Naţiunilor Unite a cerut oficialilor israelieni să retragă toţi imigranţii şi coloniştii din West Bank, din cauză că aceasta ar căuta să intimideze şi să alunge palestinienii din zonă, încălcând dreptul internaţional.

Israelienii sunt acuzaţi că încalcă articolul 49 din Convenţia de la Geneva şi trebuie să se supună solicitării ONU fără a pune condiţii, informează Russia Today.

Desigur că decizia a declanşat o reacţie puternică din partea autorităţilor israeliene, care consideră că măsura este una părtinitoare şi că îi favorizează pe palestinieni. „Consiliul pentru Drepturile Omului a afişat permanent o poziţie părtinitoare vizavi de Israel. Iar această decizie ne reaminteşte din nou de aceasta", a declarat Yigal Palmor, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe israelian.

Convenţia de la Geneva interzice transferul populaţiei civile într-o zonă deja ocupată, ceea ce este considerat crimă de război de Tribunalul Internaţional. Decizia vine ca urmare a recunoaşterii, din partea ONU, a statului palestinian, în luna noiembrie a anului trecut.