ONU adoptă primul tratat pentru regularizarea comerţului cu arme

51

După șapte ani de negocieri Adunarea Generală ONU a adoptat prima rezoluţie pentru regularizarea comerţului mondial cu arme convenţionale, rezoluţie care semnifică prima dezarmare internaţională majoră.

Împotriva rezoluţiei s-au exprimat trei ţări: Siria, Coreea de Nord și Iran, iar alte 23 de ţări s-au abţinut de la vot. Printre ele se numără marii exportatori precum Rusia și China, dar și cumpărători precum Egipt, India, Indonezia și Pakistan. Statele Unite ale Americii, care sunt cel mai mare exportator de arme din lume, au votat în favoarea rezoluţiei, împreună cu alte 153 de ţări.

Până acum nu a existat niciun tratat care să regularizeze comerţul internaţional cu arme, care se estimează că ar avea o valoare de 60 de miliarde de dolari, dar care ar urma să crească în următorii patru ani la peste 100 de miliarde de dolari, conform AP.

Tratatul acoperă toate transferurile internaţionale (import, export, tranzit sau intermediere), fără să afecteze legile naţionale privind achiziţionarea și portul de arme. Tratatul va intra în vigoare peste 90 de zile, după ce va fi ratificat de 50 de ţări.