ONU trimite observatori în Siria

16

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a aprobat sâmbătă în unanimitate Rezoluţia 2.042 care prevede trimiterea unei misiuni de 30 de observatori în Siria pentru monitorizarea implementării acordului de încetare a focului, relatează AFP, care prezintă principalele puncte ale documentului.

Primii 5 sau 6 observatori vor ajunge în Siria astăzi. În afară de secţiunea privitoare la trimiterea de observatori, rezoluţia conţine clauze militare incluse în planul propus de Kofi Annan, garanţii de securitate pentru observatori şi 1 articol privitor la urmărirea aplicării rezoluţiei.

În primul rând, Consiliul de Securitate ONU solicită Siriei, prin clauzele militare, să onoreze angajamentele pe care şi le-a asumat, şi anume: încetarea mişcărilor de trupe, încetarea folosirii armelor grele în zonele locuite şi începerea retragerii trupelor concentrate în zonele locuite şi în împrejurimi.

În al doilea rând, în secţiunea privitoare la securitatea observatorilor, Consiliul de Securitate cere guvernului sirian să asigure libertatea de circulaţie şi de acces total şi fără obstacole necesar executării mandatului acestora, subliniind că responsabilitatea asupra siguranţei observatorilor depinde exclusiv de guvernul sirian.

În al treilea rând, ONU îşi exprimă intenţia de a lua în calcul noi măsuri în cazul în care acordul nu este respectat satisfăcător.