Orban câștigă alegerile parlamentare în Ungaria

89

Cu o prezenţă istorică la vot, de peste 70%, partidul lui Victor Orban, alianţa de guvernământ Fidesz – Partidul Popular Creștin Democrat (KDNP) –, a înregistrat o victorie categorică la alegerile parlamentare din Ungaria.

Alianţa a obţinut 49,51% dintre voturi după numărarea voturilor din 69,14% dintre circumscripţiile electorale, a anunţat luni Biroul Electoral Naţional.

Partidul premierului Victor Orban, Fidesz, ar putea obţine în urma victoriei răsunătoare 133 de locuri în viitorul legislativ, adică o majoritate de două treimi din cele 199 de locuri din Parlament.

Aceasta înseamnă că Orban ar putea avea pentru a treia oară majoritatea de două treimi și puterea de a schimba legile constituţionale.

„Am câștigat, Ungaria a câștigat o mare victorie. În spatele nostru este o mare bătălie, am câștigat o victorie crucială, care ne oferă șansa de a apăra Ungaria”, a declarat jubilând Orban într-o mare mulţime de susţinători în apropierea Dunării, la Budapesta.

Cel mai puternic partid de opoziţie din Parlament s-a clasat pe locul al doilea la alegerile parlamentare. Astfel, formaţiunea de extremă dreapta Jobbik, care și-a conturat imaginea unei forţe naţionaliste mai moderate, a obţinut 26 de locuri în Parlament, urmată de coaliţia socialiștilor, care au obţinut 20 de locuri. Liderul Jobbik, Gabor Vona, a anunţat că va demisiona ca urmare a anunţării rezultatelor preliminare.

„Scopul partidului Jobbik, acela de a câștiga alegerile și de a face o schimbare în guvern, nu a fost îndeplinit. Fidesz a câștigat, a câștigat din nou. De aceea îmi anunţ demisia. Ne-ar fi plăcut ca numărul mare de alegători care s-au prezentat la urne să vină și cu un rezultat diferit, dar aceasta a fost decizia cetăţenilor”, a declarat Vona.

„Ne considerăm responsabili pentru ce s-a întâmplat și acceptăm decizia votanţilor”, a declarat Gyula Molnar, liderul Partidului Socialist, care a luat aceeși decizie, de a demisiona.

Marine Le Pen, președinta partidului francez de extremă dreapta, Frontul Naţional, a fost prima care l-a felicitat pe Orban. „O victorie clară pentru Victor Orban în Ungaria. Inversarea valorilor și a imigraţiei în masă promovate de UE sunt respinse din nou. Naţionaliștii ar putea câștiga majoritatea în Europa la următoarele alegeri europene din 2019”, a declarat Le Pen.

Premierul Orban, naţionalist de dreapta, și-a proiectat o imagine de salvator al culturii creștine a Ungariei împotriva migraţiei musulmane în Europa, o imagine care a rezonat cu milioane de alegători, în special în zonele rurale, unde mulţi oameni urmăresc doar canalul de știri al televiziunii de stat, care a arătat că imigranţii provoacă frecvent probleme în Europa Occidentală. În schimb, criticii spun că Orban a pus Ungaria pe o cale tot mai autoritară, iar poziţia sa privind imigraţia a alimentat xenofobia.

Într-un mesaj care susţine că toţi maghiarii trebuie să fie împotriva asimilării străinilor, Orban a lăsat să se înţeleagă că tot mai mulţi maghiari percep ameninţări la adresa identităţii lor naţionale și simt că sunt trataţi ca cetăţeni de clasa a doua în UE.

Orban a declarat pe 12 ianuarie 2015 că imigraţia în Europa ar trebui să se oprească în mare măsură după atacurile de la Paris lansate de extremiști islamici. „Nu ar trebui să ne uităm la imigraţia economică ca și cum ar fi avut vreun folos, pentru că aduce numai probleme și ameninţări la adresa populaţiei europene. Prin urmare, imigraţia trebuie oprită. Aceasta este poziţia Ungariei”, a susţinut premierul.

În septembrie 2015, el a dispus construirea unui gard de sârmă la frontiera sârbă pentru a opri valul de imigranţi care fugeau de războiul și de sărăcia din Orientul Mijlociu și din Africa. De atunci, guvernul său a adoptat o serie de legi pentru a controla migraţia, iar măsurile sale dure au fost criticate puternic de Naţiunile Unite.

De asemenea, este de așteptat ca Orban să își continue politicile economice reducând impozitul pe venit și stimulând creșterea economică, spun analiștii. Profitând de fonduri UE, oamenii de afaceri apropiaţi partidului de guvernământ au dobândit facilităţi de implicare în industrii importante, cum ar fi în sectorul bancar, energetic, dar și în domeniul construcţiilor și al turismului și este de așteptat ca partenerii de afaceri ai premierului să își extindă domeniile economice.

Criticii văd în lupta guvernului ungar împotriva democraţiei o luptă ideologică împotriva democraţiei de pretutindeni. Orban susţine că va continua să militeze pentru o „democraţie iliberală”. Adică o evoluţie în direcţia altor state, cum ar fi Rusia și Turcia, care menţin imaginea și discursul în favoarea democraţiei: există alegeri, există partide de opoziţie, există diferite instituţii media, dar substanţa reală a democraţiei este alterată.

De exemplu, după ce a descoperit scandaluri în care era implicat partidul Fidesz, un important ziar independent din Ungaria, Népszabadság, a fost suspendat și vândut unei firme pro-Orban. Întreprinderile proguvernamentale au cumpărat alte instituţii media, în timp ce posturile publice de radiodifuziune reflectă linia regimului.

Prin aceste tertipuri, populiștii autoritari sunt încurajaţi pretutindeni să atace democraţia și libertăţile civile. „Pentru aceia dintre noi care cred în solidaritate, războiul împotriva democraţiei în Ungaria reprezintă un război împotriva democraţiei de pretutindeni”, avertizează autorul Owen Jones, pentru The Guardian.