Partidul Comunist Chinez se pregăteşte de predarea ştafetei

14

Au trecut 10 ani de la ultima tranziţie de putere în China. Acum, Partidul Comunist Chinez se pregăteşte pentru Congresul numărul 18, cu măsuri de securitate extinse, anularea conferinţelor academice, a expoziţiilor de artă, spectacolelor şi chiar a întâlnirilor private.

Întreaga ţară este supusă unui suspans, suspendată într-o stare de aşteptare, până noul lider va fi ales la Congres. Despre asta există numai zvonuri şi speculaţii. Ceea ce se ştie sigur este că PCC se pregăteşte să transfere puterea „următoarei generaţii" de politicieni.

Problema este că nimeni, nici măcacr membrii partidului nu au votat pentru noua generaţie de lideri. Nu există legi sau măcar reguli clare în ceea ce priveşte selecţie liderilor, ceea ce înseamnă că soarta celei mai numeroase ţări din lume este la cheremeul logicii interne a partidului.

Chiar şi după 10 ani ca lider a Chinei, cum a devenit preşedintele Hu Jintao succesorul lui Jiang Zemin rămâne un mister şi pentru analişti politici şi istorici. Procesul de selecţie a fost mereu şi este în continuare unul din cele mai bine ţinute secrete de stat.

Favoriţii însă se cunosc, sau cel puţin aşa se crede. Noul lider de la Beijing ar urma să fie Xi Jinping, în prezent vice preşedinte şi deţinător al multor funcţii de top în partid. Vice premierul Li Keqiang ar urma să ia locul premierului Wen Jiabao în martie 2013, când reaşezarea guvernului este gata, notează CNN.