Premierul libian a fost răpit

32

Rebelii l-au răpit pe premierul libian Ali Zeidan în această dimineaţă și deocamdată nu se știe unde a fost dus, anunţă guvernul.

Zeidan a dispărut de la hotelul Corinthia din Tripoli, într-un convoi de mașini blindate, sub privirile neputincioase ale angajaţilor hotelului. „Mai mulţi bărbaţi înarmaţi au intrat în zonă joi dimineaţa foarte devreme. Dar noi nu am înţeles nimic din ce se întâmpla", a declarat pentru AFP un angajat al hotelului.

Pe pagina oficială de Facebook a guvernului a apărut un prim mesaj, cum că răpirea ar fi doar un zvon, după care a apărut o nouă postare care confirmă situaţia, menţionând că fuseseră „obligaţi de către răpitori să nege incidentul", scrie CNN.

O celulă de foști rebeli pretinde că este responsabilă pentru răpire, anunţând că l-a arestat pe premier la „ordinul Parchetului". Mediafax scrie că teoretic, brigada operează sub ministerele Apărării şi de Interne. Zeidan ar fi fost arestat în baza unor articole de lege care fac referire la infracţiuni şi delicte care prejudiciază statul sau care prejudiciază siguranţa statului. Guvernul a anunţat că se va întruni într-o reuniune de urgenţă pentru a lămuri situaţia.

Libia este în tranziţie de la revoluţia care l-a înlăturat pe Muammar Gadhafi, acum doi ani de zile. În partea de est a ţării miliţia cere mai multă autonomie faţă de guvernul central și au limitat proviziile cu ţiţei, care sunt esenţiale pentru venitul din exporturi al ţării, scrie CNN.