Presa internaţională despre războiul Ponta-Băsescu

30

Presa internaţională dedică spaţii importante în calupul de ştiri pentru a comenta „războiul" dintre Ponta şi Traian Băsescu, sau USL şi PDL, după ce au fost revocaţi preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, un vot contestat şi calificat drept „lovitură de stat" de opoziţie, scrie AFP.

Războiul s-a deschis în România între noua coaliţie aflată la putere şi preşedintele Traian Băsescu, scrie cotidianul Le Monde, care preia în mare parte ştirea AFP.

Postul de radio RFE/RL relatează despre îngrijorările Curţii Constituţionale din România, care îl acuză pe premier că încearcă să o desfiinţeze şi susţine că a notificat autorităţile UE în legătură cu ameninţările la adresa independenţei sale.

Şi comisarul european pentru Justiţie, Cetăţenie şi Drepturi Fundamentale, Viviane Reding, şi-a exprimat îngrijorarea pentru atacurile la adresa independenţei Curţii Constituţionale, în două postări pe Twitter. Viviane Reding deţine şi funcţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene şi chiar luna aceasta trebuie să publice un raport anual privind Justiţia din România, notează Gândul.

În schimb, agenţia americană Associated Press preia „îngrijorările profunde" ale ambasadorului Statelor Unite în România cu privire la ameninţările la adresa „independenţei instituţiilor democratice".

Agenţia Reuters scoate în evidenţă faptul că acest conflict a paralizat procesul de luare de decizii şi a amânat reforme importante convenite în cadrul acordului de împrumut cu FMI.

Deutsche Welle compară situaţia din România cu Germania nazistă şi cu dictatura din Belarus, într-un articol online în limba română intitulat „Noaptea democraţiei, ceaţa raţiunii".

Potrivit Deutsche Welle, „odată cu dispariţia ultimelor bastioane ne-uselizate din România post-comunistă, puterea absolută va reveni definitiv, ceauşist şi irevocabil unei instituţii de tip struţo-cămilă", alcătuită din guvernul-parlamentul României şi Antenele lui Dan Voiculescu.

Preşedintele Băsescu a declarat la rândul său că acţiunile USL pun România „într-o situaţie similară cu cea generată de mineriada din iunie 1990." Conform Mediafax, juriştii USL lucrează la documentul de suspendare a preşedintelui, toţi parlamentarii USL fiind informaţi să nu părăsească astăzi Bucureştiul.