Preşedintele Assad recunoaşte : Siria e în război

19

Preşedintele Siriei a declarat pe 26 iunie că ţara sa se află „într-o veritabilă situaţie de război", şi că este hotărât să o încheie, potrivit agenţiei oficiale Sana.

Assad, ale cărui intervenţii au fost foarte rare pe parcursul celor 15 luni de revoltă populară, s-a adresat miniştrilor în timpul primei reuniuni a noului guvern sirian, declarând că „trăim într-o adevărată situaţie de război şi toate politicile şi sectoarele noastre trebuie puse în slujba victoriei în acest război," relatează AFP.

În continuare preşedintele refuză să recunoască că are de înfruntat o revoltă populară şi aruncă vina pe teroriştii conduşi de forţe exterioare, pentru moartea a mai mult de 15.000 de sirieni.

La ultima adresare publică în parlament, pe data de 3 iunie, Assad a susţinut că va înăbuşi atacurile „cu orice preţ", în ciuda sancţiunilor din partea UE şi SUA.

Conform purtătorului de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, regimul Assad este pe cale să piardă controlul asupra Siriei, lucru confirmat de confruntările armate din apropiere de Damasc şi de numărul din ce în ce mai mare al dezertărilor.

Un general sirian şi doi colonei au dezertat luni, fugind în Turcia. În total, până acum, 13 generali sirieni au dezertat de la începutul violenţelor, anunţă Mediafax.