Președintele Băsescu, amendat de Consiliul pentru Combaterea Discriminării

28

Președintele Traian Băsescu a făcut câteva afirmaţii controversate legate de romi. În consecinţă, a fost amendat de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cu suma de 600 de lei. Unele dintre aserţiunile președintelui au fost că romii evită muncă și-și câștigă existenţa din furt, informează BBC.

Afirmaţiile controversate au fost făcute de către președinte în cadrul unei conferinţe ce a avut loc în Ljubljana, în noiembrie 2010, cu privire la romii nomazi. El a declarat că obiectivul cultural al romilor nomazi este să circule din loc în loc și că interzicerea acestui drept ar însemna distrugerea unui pilon cultural, adaugând că mulţi dintre aceștia „trăiesc din ce fură".

„Foarte puţini vor să muncească, mulţi dintre ei, în mod tradiţional, trăiesc din ce fură. Iar dacă nu vom recunoaște cinstit și problemele pe care le are etnia însăși și problemele pe care le avem noi în a înţelege etnia, nu vom găsi soluţia problemei. Eu am fost primar și am oferit locuri de munca romilor care se așezaseră în jurul Bucureștiului. Nu le-a plăcut. Au plecat în altă parte."

În primă fază, acest caz a fost soluţionat prin admiterea excepţiei de necompetenţă teritorială, afirmaţiile fiind făcute în afara României. „Noi am soluţionat această petiţie în 2011 şi am mers cu soluţie de necompetenţă teritorială, în sensul în care declaraţiile au fost făcute în Slovenia, în cadrul unei conferinţe de presă care nu a fost transmisă în direct la TV sau radio. Noi am apreciat la acel moment că nu ar intra în competenţa noastră teritorială, din moment ce au fost făcute într-un alt stat", a afirmat Csaba Asztalos, președintele CNCD.

Hotărârea însă a fost respinsă de Înalta Curte de Casaţie și Justiţie în decembrie 2013, iar CNCD au fost obligaţi să se pronunţe pe fond. Astfel, CNCD a hotărât că afirmaţia președintelui Băsescu reprezintă discriminare și încalcă dreptul la demnitate al romilor.

Declaraţiile de acest fel la adresa romilor nu sunt singulare. În luna ianuarie, în cadrul unei conferinţe în Berlin, Traian Băsescu a afirmat că romii îi irită pe oameni cerșind și că sunt „probabil mai deranjanţi decât un bancher care face să dispară zeci de milioane din bancă". De asemenea, președintele Băsescu nu este singurul oficial al statului care să facă declaraţii rasiste. Prim-miniștrii Ponta și Tăriceanu au prezentat și ei romii ca fiind infractori și antisociali.

Reclamaţia a fost depusă de Asociaţia Romani Criss, o asociaţie care luptă pentru drepturile romilor din România. Tot ei au fost cei care au trimis în instanţă prima hotărâre a CNCD-ului. Aceștia au declarat într-un comunicat de presă că sunt de acord cu soluţia ulterioară dată de CNCD și că aceasta constituie o confirmare juridică a unei realităţi dure. „Rasismul la adresa romilor este prezent la cel mai înalt nivel al administraţiei publice. Și mai arată şi cât de departe este România de valorile democraţiei și ale statului de drept ce respectă deminitatea umană."