Președintele UE: era statelor naţiuni s-a sfârșit

27

Epoca statelor naţiuni s-a sfârșit, iar ideea că ţările se pot descurca singure este o „iluzie" și o „minciună", a afirmat președintele UE, Herman Van Rompuy.

„A luat sfârșit vremea unei naţiuni stat omogene", a spus răspicat președintele UE, în discursul rostit în capitala Germaniei, la aniversarea a 21 de ani de la căderea Zidului Berlinului. Fără a numi Marea Britanie, cunoscută pentru poziţia sa diferită de a ţărilor de pe continent, Rompuy a declarat că „avem de luptat cu pericolul unui nou euroscepticism. Acesta nu mai este monopolul câtorva ţări. În fiecare stat sunt oameni care cred că ţara lor poate supravieţui singură într-o lume globalizată. Este mai mult decât o iluzie, este o minciună."

Președintele a denunţat euroscepticismul ca fiind cea mai mare ameninţare a păcii. Domino-ul prezentat de Van Rompuy este unul pesimist: „Cel mai mare dușman al Europei de azi e frica. Frica duce la egoism, egoismul duce la naţionalism, iar naţionalismul duce la război. Naţionalismul de azi este adesea nu o atitudine de mândrie asupra propriei identităţi, ci un simţământ negativ faţă de includerea celorlalţi."

Van Rompuy a apreciat moneda euro, ca un factor de stabilitate în criza economică. „Imaginaţi-vă mare recesiune a anilor 2008-2009 cu vechile monede [franc francez, marcă germană]. Ar fi dus la o turbulenţă a pieţelor valutare și la sfârșitul pieţei comune. Un război al valutelor sfârșește întotdeauna în protecţionism."

Daily Mail numește discursul lui Van Rompuy drept una dintre cele mai inechivoce proclamări ale ţintei superstatului european iar The Telegraph identifică în discursul președintelui UE „comentarii controversate”.

Cum Marea Britanie este generatorul principal al diferenţelor de opinii în cadrul UE, declaraţiile politicienilor britanici sunt acide. Declaraţia lui Van Rompuy vine în contextul în care actualul premier al Marii Britanii e cunoscut pentru poziţia sa eurosceptică. Liderul UKIP (partid care cere retragerea din UE) spune despre Van Rompuy că „Acest om este o catastrofă supralicitată care vrea abolirea naţiunii noastre. Singura ţară care nu e naţiune e Belgia, ţara lui." Din partea consevatorilor, parlamentarul Douglas Carswell a spus „În sfârșit vedem adevăratele intenţii ale eurocraţilor. Dacă asta este ceea ce crede domnul Van Rompuy, atunci ar trebui măcar să fie ales de cineva , înainte să o spună."

Un purtător de cuvânt al lui Van Rompuy a declarat însă că poziţia președintelui UE nu a vizat declaraţia premierului britanic, ci mai degrabă a acelor state care vor să iasă din UE.