Privind spre viitor – Top 10 cele mai periculoase locuri din lume

391

Viitorul nu sună bine. Aceasta este concluzia unei analize realizată de Maplecroft, una dintre cele mai importante companii de cercetare, strategie, analiză a riscurilor și prognosticare, din lume. Instabilitatea politică crește peste tot în lume, graţie conflictelor din ce în ce mai dese, a terorismului, a violenţei politice din Africa de Est și a schimbărilor violente de regimuri politice din Orientul Mijlociu și din Africa de Nord.

Din 2010, una din zece ţări analizate au experimentat o creștere semnificativă a riscului politic pe termen scurt. Acest risc include preluarea de către guvern a controlului asupra resurselor naturale, regimuri înlăturate de revolte populare și exproprierea proprietăţilor deţinute de investitori străini.

Concluziile fac parte din Atlasul Riscului Politic realizat de compania britanică, pe baza a 52 de indicatori folosiţi la monitorizarea problemelor politice care afectează circumstanţele economice din 197 de ţări. Topul arată în felul următor:

1. Somalia2. Siria3. Afganistan4. Sudan5. Republica Democratică Congo6. Republica Centrală Africană7. Yemen8. Libia9. Sudan de Sud10. Irak

Din 2010, situaţia politică din Siria s-a deteriorat cel mai mult, citează CNN din raport. Dacă în 2010 se afla pe locul 44, acum se află pe locul 2, fiind surclasată de Somalia. Afganistan, Sudan și Congo au intrat și ele pe primele 5 poziţii.

Egiptul a primit pentru prima dată calificativul de „risc extrem", ca rezultat direct al violenţelor care au urmat după înlăturarea de la putere a președintelui Mohamed Morsi și o înmulţire a atacurilor teroriste în Peninsula Sinai.

Maplecroft avertizează că Siria, Egiptul și Libia se găsesc în prezent într-o situaţie atât de proastă, încât, pentru mai mulţi ani de zile de acum încolo, vor avea constant un grad crescut de risc politic.

O scădere a violenţei politice în Filipine, India și Uganda a făcut ce aceste ţări să experimenteze cea mai drastică reducere a riscului politic pe termen scurt, din ultimii patru ani. Tot în acest timp și Israelul și Malaysia au reușit să își reducă riscul, printr-o mai bună guvernare.

Ţările din Africa de Est au cunoscut cea mai mare creștere a nivelului de risc privind violenţa politică, în care sunt incluse: terorismul, guvernarea proastă și sensibilitatea la revolte populare. Somalia, Sudan și Sudanul de Sud se află în categoria de „risc extrem", în timp ce Kenya și Etiopia sunt la „ris crescut".

La trei ani după "primăvara arabă", mai mult de 60% din ţările din Orientul Mijlociu și Africa de Nord au înregistrat o creștere semnificativă a violenţelor politice, demonstrând că schimbările de regim realizate cu forţa sunt asociate direct unui risc politic pe termen lung.

Raportul avertizează că există o șansă mai mare ca problemele sociale să exacerbeze instabilitatea politică în Bangladesh, Belarus, China, Kazakhstan, Arabia Saudită și Vietnam.

„Asta este din cauza eroziunii libertăţilor democratice, a practicilor de înlăturare a opoziţiei politice și brutalităţii folosite de forţele de securitate împotriva protestatarilor, împreună cu înrăutăţirea condiţiilor de muncă și creșterea preţurilor la alimente", citează CNN.

O altă grijă pentru investitorii străini este creșterea globală a practicilor de opresiune folosite de guverne împotriva cetăţenilor. Pe termen scurt, investitorii străini au de înfruntat un risc crescut de a deveni complici involuntari la acţiunile guvernelor despotice, ceea ce este un pericol pentru reputaţia acestora.