Liderii G8 își propun găsirea unui un leac împotriva demenţei până în 2025

28

În cadrul Summitului G8 pentru demenţă desfășurat ieri, liderii principalelor puteri mondiale și-au unit forţele pentru a contribui la dezvoltarea unui tratament eficient împotriva demenţei până în 2025, scrie BBC.

„Ne dorim ca un remediu să fie disponibil până în 2025. Este o ambiţie foarte mare. Dacă nu ţintim spre stele, nu vom ateriza pe lună", a declarat secretarul de stat britanic pentru sănătate, Jeremy Hunt, în cadrul reuniunii. În același timp, oficialul sublinia lipsa fondurilor alocate cercetării în acest domeniu.

Premierul Regatului Unit, David Cameron, a anunţat deja că guvernul britanic va dubla suma anuală destinată finanţării cercetărilor, de la obiectivul din 2015 de 66 de milioane lire sterline la 132 de milioane de lire. Prim-ministrul britanic a cerut sprijin de finanţare și din partea celorlalte guverne, organizaţii de caritate și industrii.

Totodată, Cameron subliniază importanţa conceperii unui plan de atac la nivel internaţional pentru a lupta eficient împotriva maladiei care le răpește oamenilor abilităţile cognitive. „Dacă vrem să învingem demenţa, trebuie să lucrăm la nivel global, cu naţiuni, cu businessuri și oameni de știinţă din toată lumea, care să colaboreze la fel cum am făcut în cazul cancerului, virusului HIV și SIDA".

În prezent nu există un leac împotriva demenţei, iar cercetările efectuate în domeniu sunt încă într-un stadiu rudimentar, scrie Reuters. „În ceea ce privește un remediu sau chiar un tratament care poate modifica boala, încă nu avem nimic", a declarat directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Margaret Chan, în cadrul summitului.

Înainte cu o săptămână de reuniunea organizată ieri la Londra, organizaţia Alzheimer Disease International publica o statistică îngrijorătoare, potrivit căreia, până în 2050, numărul persoanelor care suferă de demenţă va atinge 135 de milioane de pacienţi. În prezent, la nivel mondial, 44 de milioane de oameni se confruntă cu maladia care le afectează aptitudinile mintale și, totodată, le răpesc dreptul la o viaţă normală.