Proiectul „Big Brother" a fost avizat favorabil. Ce urmează?

111

Ieri, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avizat favorabil proiectul legii privind reţinerea datelor cu caracter personal, care obligă furnizorii de telefonie fixă şi mobilă şi de internet să păstreze aceste date timp de un an, relatează Mediafax.

Potrivit proiectului de lege, furnizorii au obligativitatea să dea statului informaţiile despre clienţi în decurs de 48 de ore. Oricine va avea acces la bazele de date va putea afla care sunt cercurile de cunoştinţe ale unei persoane, de cât timp este în aceste cercuri şi cât de des intră în contact cu ele. La finalul perioadei de stocare a datelor, operatorii sunt obligaţi să distrugă informaţiile.

Printre informaţiile ce vor fi stocate se numără apelurile pe care le facem sau le primim, durata convorbirii, data apelurilor, aparatul de la care vorbim sau suntem apelaţi, locaţia acestuia (pentru telefonie), respectiv identitatea echipamentului folosit şi IP-urile de la care primim şi trimitem e-mailuri (pentru internet).

Cionca Arghir, deputat PDL, a precizat că această lege nu se aplică în cazul interceptării conţinutului convorbirilor, această situaţie intrând sub incidenţa prevederilor Codului de Procedură Penală.

Proiectul de Lege vine ca urmare a obligativităţii implementării unei directive UE emise în 2006. În 2008 în România a fost emisă o lege similară (Legea 298/2008) în aplicarea acestei Directive UE, dar Curtea Constituţională a declarat actul neconstituţional în 2009.

La fel s-a întâmplat în Cehia şi Germania, în timp ce Austria şi Suedia încă nu au adoptat-o. Totuşi, dacă nu o adoptăm până pe 24 aprilie, România riscă amenzi de 1,7 milioane de euro pe an de la Uniunea Europeană.

Daca va fi votat în urma discuţiei din Camera Deputaţilor, această propunere legislativă va deveni lege şi va fi trimisă Preşedintelui pentru promulgare. Preşedintele are 2 opţiuni: fie să promulge legea, fie să o trimită din nou spre dezbatere în Parlament, în cazul în care nu este de acord cu anumite prevederi. Apoi, senatorii şi deputaţii pot efectua sau nu modificări la acest proiect de lege, după care îl retrimit la preşedintele ţării, care de această dată nu mai poate respinge actul legislativ şi este obligat să-l promulge.