Protestatar ucrainian, „răstignit ca o lecţie pentru alţi activiști”

77

„Am fost crucificat!" Aceasta este mărturia unuia dintre liderii protestatarilor din Kiev, care acuză că autorităţile ucrainene l-au răpit și l-au torturat. Cazul lui este doar una dintre relatările privind torturarea protestatarilor. Acestea au șocat opinia publică, dar au atras atenţia și cancelariilor europene.

Lider al unui sindicat, Dmitro Bulatov a dispărut pe 22 ianuarie din centrul Kievului, în mijlocul unei confruntări violente între manifestanţi și forţele de ordine. Bulatov a mărturisit că a fost crucificat și s-a întors acasă cu mai multe găuri în palme, dar și cu câteva tăieturi adânci pe faţă.

Bărbatul povesteşte momentele prin care a trecut: „Am fost crucificat, mi-a fost tăiată o ureche, am fost tăiat pe faţă, am fost bătut pe tot corpul. Dar, slavă Domnului, sunt în viaţă". El le-a spus jurnaliștilor BBC că, după ce a fost răpit şi torturat, a fost până la urmă abandonat la periferia capitalei ucrainene, agresorii săi considerându-l deja mort.

Aparent, cazul lui Bulatov nu este singurul în care autorităţile au intervenit violent. În ziua dispariţiei lui, cadavrul unui alt activist a fost găsit într-o pădure, prezentând și el urme de tortură. Acestea sunt cazuri pe care opoziţia le califică drept acţiuni de „intimidare", citează RFI.

Reacţii la aflarea veștii despre torturi

Prima reacţie la reîntoarcerea lui Bulatov a avut-o, așa cum era de așteptat, Ministerul de Interne. La spitalul unde se află activistul ucrainean au sosit poliţişti care, potrivit propriilor declaraţii, au rolul de a-l proteja pe Bulatov. Ministerul ucrainean a precizat că Bulatov nu a putut fi interogat vineri de poliţie, din cauza stării sale de sănătate.

Diplomaţia străină a reacţionat la rândul ei. Astfel, Jay Carney, purtătorul de cuvânt al preşedintelui american, Barack Obama, și-a exprimat dezamăgirea cu privire la „indiciile evidente privind torturarea unuia dintre liderii manifestanţilor".

O declaraţie mult mai dură a avut-o șefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, care a menţionat că „este îngrozită de tratamentul crud şi torturile la care a fost supus Dmitro Bulatov, precum şi de informaţiile potrivit cărora s-a încercat arestarea lui pe patul de spital. Acest lucru este total inacceptabil şi trebuie să înceteze imediat", a adăugat ea.

În replică, ministrul de externe al Ucrainei, Leonid Kojara, citat de AFP, a afirmat că relatările opozantului Dmitro Bulatov, internat de curând în spital cu o ureche tăiată şi găuri în palme, potrivit cărora ar fi fost torturat, nu sunt deloc adevărate, victima având doar „o zgârietură pe obraz".

„Rugaţi-vă pentru Ucraina"

În timp ce situaţia din Kiev pare a fi scăpată de sub control, în mijlocul haosului de pe străzile Ucrainei creștinii se roagă pentru o rezolvare pașnică a conflictului. Având o vestă pe care scrie: „Rugaţi-vă pentru Ucraina", pastorul Oleg Magdich și prietenul său au ieșit pe străzile din jurul Pieţei Independentei din Kiev, epicentrul crizei politice, pentru a-i încuraja pe protestatari.

„Există un amestec de speranţă și teamă. Oamenii nu sunt siguri de viitorul ţării noastre", a declarat Oleg, pastor de tineret la una dintre bisericile evanghelice din Kiev, conform CBN News. El este convins că biserica trebuie să joace un rol în această criză, având datoria de „a fi sare și lumină".

În timp ce politicienii încearcă să identifice posibile soluţii, ceea ce propune Oleg contrastează cu variantele propuse până acum. În perspectiva sa, singura soluţie viabilă este cea spirituală. În acest sens, Oleg a înălţat un cort de rugăciune în urmă cu mai mult de două luni, chiar în inima zonei de protest, atunci când concetăţenii săi au ieșit în stradă cerând schimbarea guvernului.

Unii dintre voluntarii de la cortul de rugăciune își petrec timpul pe străzi, oferind copii ale Noului Testament și Evanghelia lui Ioan, la temperaturi de minus 20 de grade C.

Alţi creștini voluntari nu se limitează doar la rugăciuni sau distribuiri de cărţi, ci se roagă și oferă ceai gratuit și produse alimentare celor adunaţi în piaţă. „Ei îi încurajez pe protestatarii cere se află pe străzi în condiţii de îngheţ, atunci când vin pentru o ceașcă de ceai, spunându-le: „Dumnezeu să vă binecuvânteze. Ne rugăm pentru tine și pentru ţara noastră. Nu renunţa", a declarat una dintre voluntarele din piaţă.

Politică și religie: o formulă de succes?

Nu doar politicienii sunt divizaţi atunci când încearcă identificarea soluţiilor posibile pentru Ucraina. Nici mediul creștin nu pare a fi caracterizat de prea multă unitate. Nu toţi creștinii din Ucraina au aceeași perspectivă în ceea ce privește rezolvarea crizei. Dacă unii se limitează la rugăciuni, Patriarhia Kievului a sprijinit activ protestele din ultimele zile, pentru a ajuta Ucraina să se desprindă de influenţa Moscovei.

 

„Biserica noastră este alături de popor", a spus şeful Bisericii din Kiev, Patriarhul Filaret. Cei mai mulţi dintre liderii religioşi din Ucraina au făcut apel la o rezolvare paşnică a conflictelor, însă Patriarhia Kievului nu s-a mulţumit doar cu declaraţii, implicându-se activ şi direct în sprijinirea protestatarilor. Patriarhul Filaret a oferit şi o soluţie pentru rezolvarea tuturor problemelor: „În primul rând, Ucraina trebuie să adere la UE. În al doilea rând, guvernul trebuie să demisioneze."

O solicitare de acest gen nu ar trebui să surprindă atâta timp cât orientarea proeuropeană a patriarhiei este exprimată în mod deschis: „Nu ne facem iluzii în privinţa Europei", a spus Patriarhul Filaret, care a adăugat că „Europa are dezavantajele sale. Însă asta nu înseamnă că Europa a încetat să mai fie creştină".

 

În mod evident, există multă incertitudine la Kiev. Interesele politice sunt majore. Elementul religios joacă el însuși un rol care poate să împingă Ucraina într-o zonă din care cu greu va mai putea ieși sau îi va oferi un nou parcurs. Rămâne de văzut în ce măsură factorul politic împletit cu cel religios vor reuși o îmbinare de succes pentru redresarea unei ţări care, în momentul de faţă, pare a pluti în derivă.

Sursa foto: Oxlaey.com (Flikr)