Proteste violente la Belgrad după arestarea lui Mladic

30

Arestarea generalului Ratko Mladic a generat un protest masiv în Belgrad, care s-a soldat cu violenţe și arestări.

Arestarea generalului Ratko Mladic a generat un protest masiv în Belgrad, care s-a soldat cu violenţe și arestări.

Aproximativ 10.000 de oameni au protestat duminică 29 mai în faţa Parlamentului din Belgrad arătându-și susţinerea faţă de generalul Ratko Mladic. Au fost afișate banere și tricouri pe care era chipul lui Mladic și cuvintele „Serbia în inima mea".

„Ne-am adunat aici ca să protestăm pașnic faţă de trădarea lui Boris Tadic și a șefilor lui de la Bruxelles", au spus liderii naţionaliști în faţa mulţimilor. „Cooperarea cu tribunalul de la Haga este o trădare", a explicat Lidija Vukicevic, reprezentând Partidul Radical. „Acesta este un protest împotriva arestării rușinoase a unui erou sârb." La demonstraţie au participat și membrii familiei lui Mladic, inclusiv Darko Mladic, fiul generalului care a luat cuvântul în apărarea tatălui său.

Mai mult de 3000 de poliţiști au fost mobilizaţi în jurul clădirilor guvernamentale și al ambasadelor occidentale. La lăsarea serii protestatarii s-au dispersat, acesta fiind și momentul în care au început violenţele. Protestatarii au aruncat cu pietre și sticle spre forţele de securitate. Au fost arestate aproximativ 100 de persoane și 20 de persoane au fost rănite, atât dintre protestatari cât și din rândul forţelor de securitate. Și în iulie 2008, după arestarea liderului sârbilor bosniaci Radovan Karadzic, mii de oameni au protestat violent în Belgrad.