Marș de protest în Hong Kong împotriva Chinei

81

Mii de oameni au ieșit în marș la Hong Kong, pentru a cere reforme democratice. Protestatarii au programat acţiunea cu ocazia aniversării a 16 ani de la retrocedarea provinciei către China, informează The Guardian.

Zeci de mii de locuitori din Hong Kong au înfruntat ploaia torenţială, solicitând reformele democratice promise și protestând împotriva guvernului. În fiecare an, data de 1 iulie marchează aniversarea predării fostei colonii britanice către China, eveniment petrecut cu 16 ani în urmă.

Protestul din acest an a fost alimentat de o creștere a nemulţumirilor faţă de măsurile nepopulare ale executivului de la Beijing. Acesta este acuzat că a contribuit la creșterea inegalităţii între clasele sociale și la o accentuare a influenţei Chinei în teritoriu.

Protestatarii au realizat un banner pe care scria „coloniști chinezi, ieșiţi afară!". „Mesajul impresionant de astăzi, în ciuda vremii ploioase, este clar: oamenii din Hong Kong cer un ritm mai rapid de aplicare a reformei democratice din partea guvernului din Hong Kong", a declarat Sonny Lo, director al Centrului de guvernare și cetăţenie, la Institutul Educaţiei din Hong Kong.

În baza sistemului de organizare „o ţară, două sisteme", Hong Kong face parte din China, însă se bucură de libertăţi mult mai mari. Beijing a promis vot universal pentru alegerile pentru șeful executivului în 2017 și pentru legislativ până în 2020. Cetăţenii din Hong Kong nu au încredere, însă, că acestea se vor realiza.