Papa a stârnit dezbateri privind folosirea prezervativului

170

Benedict al XVI-lea este primul Papă care a declarat că folosirea prezervativului este permisă „în anumite circumstanţe".

O serie de citate din cartea Lumina lumii: Papa, Biserica şi semnele timpului, care conţine un lung interviu cu Papa Benedict al XVI-lea, au făcut deja înconjurul lumii, iar unii comentatori s-au grăbit să susţină că suveranul pontif a făcut paşii necesari pentru a intra în rând cu lumea modernă. Interviul a fost realizat de jurnalistul catolic Peter Seewald.

Suveranul pontif a admis că prezervativul poate să fie folosit în unele cazuri, precum acela al unui bărbat infestat cu HIV, care se prostituează şi care doreşte să-şi protejeze partenerul. Benedict al XVI-lea a spus că folosirea prezervatului într-un astfel de caz înseamnă o asumare a responsabilităţii, dar a accentuat că „nu este calea cea mai bună de a combate epidemia HIV".

Pasajul din carte în care Papa vorbeşte despre bărbaţi care se prostituează a fost comentat deja de marile publicaţii: unii interpretează afirmaţia în sensul că Papa admite folosirea prezervativului doar în cadrul relaţiilor dintre homosexuali, pentru că acestea nu implică procreare. Aceasta nu ar modifica nicidecum poziţia clasică a Bisericii Catolice care se opune ferm oricăror metode artificiale care blochează actul procreaţiei în cadrul unei relaţii heterosexuale. Totuşi, afirmaţiile Papei au fost interpretate de alţii ca o etapă nouă în atitudinea Vaticanului faţă de acest subiect, aceştia considerând că Benedict al XVI-lea a sugerat că este permisă folosirea prezervativului şi în cadrul relaţiilor heterosexuale.

Numeroşi teologi catolici susţin, de ani de zile, ideea că folosirea prezervativelor este permisă în anumite circumstanţe. Aceeaşi idee este susţinută şi de unii clerici catolici din Africa, unde rata de răspândire a virusului HIV este foarte mare, notează Reuters.

Papa Benedict accentuează, în noua carte, ideea că folosirea prezervativului nu este o soluţie, acceptabilă din punct de vedere moral, pentru a împiedica răspândirea virusului HIV, pentru că poate să transforme sexul dintr-o expresie a dragostei altruiste într-un drog de care oamenii devin dependenţi.

„Dacă Papa poate să îşi schimbe poziţia vizavi de prezervative, de ce nu ar putea să modifice şi opoziţia extrem de intolerantă a Vaticanului vizavi de drepturile femeilor, egalitatea pentru homosexuali, tratamentul pentru fertilizare şi cercetarea în domeniul celulelor stem?" a întrebat Peter Tatchell, activist britanic pentru drepturile homosexualilor.

Punctul de vedere exprimat de suveranul pontif nu are „nimic de-a face cu învăţătura Bisericii despre contracepţie", a declarat autoarea catolică Amy Wellborn. Nu s-a schimbat nimic în poziţia doctrinală a Bisericii Catolice vizavi de interdicţia folosirii mijloacelor artificiale de contracepţie, a declarat Federico Lombardi, purtătorul de cuvânt al Vaticanului.

Papa Benedict a fost aspru criticat, anul trecut, în timpul vizitei sale în Africa, când a declarat că folosirea prezervativului nu este o soluţie pentru combaterea epidemiei HIV, conform USA Today.

Mulţi credincioşi catolici nu aderă practic la învăţătura oficială a Bisericii. Un sondaj realizat în SUA, în 2002, a arătat că 96% dintre femeile catolice active sexual folosesc metode de control al naşterii, conform guardian.co.uk.