Pussy Riot, nominalizate de revista Time ca „Personalitatea anului 2012”

102

Formaţia de muzică punk Pussy Riot, din Rusia, ale cărei trei membre sunt închise pentru blasfemie la adresa Bisericii Ortodoxe Ruse, au fost nominalizate de revista americană Time la titlul de „Personalitatea anului 2012".

Formaţia este nominalizată alături de alte 40 de personalităţi contemporane, care au influenţat lumea în acest an. Lista include personalităţi contemporane precum preşedintele american Barack Obama, secretarul de stat Hillary Clinton, liderul sirian Bashar al-Assad, campionul olimpic la înot Michael Phelps şi alţii.

Motivul nominalizării Pussy Riot este, în opinia jurnaliştilor de la Time, curajul cu care au apărat libertatea de exprimare şi cu care şi-au făcut auzite convingerile politice.

Cinci membre al Pussy Riot au pătruns în luna februarie în Catedrala Christos Mântuitorul din Moscova şi au înălţat o rugăciune punk, în care îi cereau Fecioarei Maria să scape Rusia de Vladimir Putin.

Pe 17 august, trei cântăreţe din acest grup, alcătuit exclusiv din femei, au fost condamnate la doi ani de închisoare fiecare, pentru „huliganism" şi „incitare la ură religioasă". Imediat după condamnare, poliţia moscovită a anunţat că a ordonat căutarea celorlalte membre ale trupei Pussy Riot.