ONU vrea să salveze lumea, dar statele nu cooperează

65

Ieri a început la Doha, în Qatar, o conferinţă sub egida ONU, la care timp de două săptămâni, 15.000 de delegaţi din 193 de state vor căuta soluţiile de salvgardare a echilibrului climei terestre.

Evenimentul are drept scop prelungirea Protocolului de la Kyoto, care expiră în luna decembrie a acestui an, singurul acord internaţional pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Paradoxal, conferinţa are loc tocmai în Qatar, unde se înregistrează cea mai mare emisie de bioxid de carbon pe cap de locuitor. Opţiunea pentru Doha, gazda reuniunii, are valenţe simbolice şi desigur, funcţia unui nou avertisment.

Anterior, ONU a emis un raport prin care a atras atenţia guvernelor că eforturile pentru combaterea încălzirii globale nu sunt suficiente. Din păcate, eforturile organizaţiei se lovesc de opoziţia ţărilor care poluează cel mai mult. China şi Statele Unite ale Americii, două dintre ţările care se fac vinovate de cele mai masive emanaţii de gaze în atmosferă, s-au abţinut de la a-şi asuma până şi cele mai modeste obligaţii de reducere a factorilor care contribuie la agravarea efectului de seră.

Cele două ţări nu sunt dispuse să se conformeze nici unui al doilea Protocol de la Kyoto, care ar stabili măsurile de tranziţie pînă la intrarea în vigoare a unui nou acord în 2020. În afară de ele, există aproximativ 100 de ţări care încă nu şi-au asumat obligaţia de a respecta măsurile corespunzătoare de protecţie a climei. Printre ele figurează Tailanda, Filipine, Arabia Saudită, inclusiv gazda reuniunii, Qatar.

În consecinţă, ONU atenţionează că eşecul în a controla emisiile de gaze cu efect de seră poate avea urmări periculoase. Printre acestea sunt creşterea nivelului mărilor, inundarea oraşelor de coastă, modificări dramatice ale volumului de precipitaţii ce ar putea afecta agricultura, fauna şi flora.