Război civil de doi ani, regimul sirian rezistă

250

Rezistenţa regimului Assad le provoacă frustrări celor care i-au prevăzut căderea, căci după doi ani de război civil, armata siriană înregistrează progrese care nimicesc planurile rebelilor.

Sunt deja doi ani de zile de când președintele sirian sfidează predicţiile despre căderea regimului său și chiar arată că are potenţialul de a termina acest război în termenii săi. Recent, armata siriană a înregistrat progrese împotriva rebelilor în nordul, sudul și vestul ţării, menţinând totodată controlul asupra centrului Damascului, cel mai important obiectiv al rebelilor. Sfârșitul acestui război pare din ce în ce mai greu de întrezărit.

Președintele Assad a reușit să menţină loialitatea comunităţii alawite din care face parte, dar și a sectelor șiite, care formează împreună coloana vertebrală a regimului său. Alte minorităţi religioase s-au aliat cu el, văzând ridicarea elementelor extremiste din tabăra rebelilor, unele dintre ele având legături cu Al Qaeda, conform Christian Science Monitor. De asemenea, președintele se poate bizui în continuare pe ajutor extern regional, din Rusia, Iran, elementele șiite din Irak și organizaţia militară șiită din Liban, Hezbollah.

Din regiune vin vești despre atacuri cu arme chimice. Regimul neagă că ar folosi arme chimice împotriva rebelilor și civililor, dând vina pe „atacuri teroriste externe". În aceste circumstanţe, Statele Unite își regândesc poziţia, admiţând posibilitatea de înarmare a opoziţiei, scrie CNN.