Religia turcilor, un obstacol în intervenţia post-cutremur?

139

O percepţie larg împărtășită de opinia publică din ţările predominant islamice este aceea că americanii și europenii se implică mai puţin în ajutorarea musulmanilor în situaţii de calamitate, decât în ajutorarea oamenilor de altă religie, scrie Reuters. Această percepţie a fost readusă în atenţia publicului, odată cu producerea celui mai violent cutremur înregistrat în Turcia în ultimii ani.

Cutremurul produs duminică în provincia Van din estul Turciei s-a soldat cu cel puţin 217 morţi şi 1.090 răniţi, potrivit unui bilanţ anunţat luni dimineaţă de ministrul turc de Interne, Idris Naim Sahin, citat de Mediafax. Institutul american de geofizică USGS a estimat la 7,2 magnitudinea de moment a seismului. Potrivit lui David Rohde, jurnalist de investigaţie la Thomson Reuters, „există o nevoie umanitară și o datorie morală de a acţiona acum."

Jurnalistul avertizează într-un scurt editorial că „cinicii" care ar putea încuraja discriminarea în oferirea ajutorului în caz de calamitate, ar trebui să nu uite că a oferi asistenţă umanitară ca răspuns la dezastre naturale este un instrument central de menţinere a „bunăvoinţei" internaţionale faţă de Statele Unite.

„Răspunsul rapid din partea echipelor de salvare americane a salvat numeroase victime ale cutremurelor, în trecut," a subliniat Rohde. „Aproximativ 43 de echipe de salvare, dintre care 6 americane, au salvat 123 de haitieni de sub dărâmăturile rămase în urma cutremurului devastator din Port-au-Prince," a adăugat el.

După inundaţiile care au lovit în 2010 Pakistanul, americanii au oferit însă mai puţin ajutor pakistanezilor decât haitienilor, scrie jurnalistul. El menţionează totuși că apropierea geografică a republicii Haiti de SUA ar putea să fi fost un factor de diferenţire. Un altul ar putea fi acela că serviciile secrete Pakistaneze (ISI) adăpostesc luptători talibani din Afganistan, mai spune Rohde.

„Pakistanezul de rând nu ar trebui să fie acuzat pentru acţiunile serviciilor secrete (…) care nu sunt controlate de guvernul civil al ţării," afirmă jurnalistul. Revenind la situaţia Turciei, Rohde declară că nici persoanele care dezaprobă opoziţia arătată de prim-ministrul turc Recep Erdogan faţă de Israel, nu ar trebui să tragă la răspundere civilii pentru politica prim-ministrului.