Revoltele din Bahrain, un nou test pentru America

76

Evenimentele din Bahrain aduc un nou paradox pentru americani, după modelul egiptean. Pe de-o parte SUA sunt interesate de menţinerea la putere a regimului aliat din Golful Persic, pe de altă parte așteaptă reforme democratice cerute și de populaţie.

Micul regat Bahrain format dintr-o serie de insule este un aliat de maximă importanţă strategică pentru americani în zona Golfului și Orientului Mijlociu. Bahrain oferă găzduire pentru Flota a V-a US Navy, care are în zonă mai mult de 30 de nave, între care și două portavioane. AP notează că aici ar fi centrul de comandă american în cazul unui conflict cu Iranul.

„Este cel mai important punct strategic al nostru din Golful Persic", afirmă pentru CNN Michael Rubin, expert pe probleme de Orientul Mijlociu la American Enterprise Institute. „Bahrainul este Kuweitul Iranului", susţine Rubin, explicând că Bahrainul a fost provincie persană, ocupată apoi de britanici și independentă din 1971. Dacă regimul pică, atunci „nu este nicio îndoială – fără doar și poate – Bahrain va deveni un satelit iranian, iar flota americană își va face bagajele." Rubin observă că americanii nu pot fi foarte vocali pentru că Bahrain este singura ţară în care nu-și pot permite o schimbare de guvern.

Revolta din Bahrain este „foarte, foarte periculoasă pentru SUA", crede și Barak Seener, membru al Royal United Services Institute, un think-tank din Londra. „Este extrem de important ca SUA să aibă aici un regim favorabil." Riscurile majore sunt date de influenţele Iranului asupra populaţiei șiite. Deși două treimi din populaţie sunt musulmani șiiţi, regatul este condus de o minoritate sunită strânsă în jurul monarhiei. Șiiţii se plâng de marginalizare și represiune, în baza unor legi nedrepte.

Protestele au fost conduse de tineri care au denunţat discriminarea, șomajul și corupţia. Dacă la început s-a cerut instaurarea unei monarhii constituţionale, acum se cere chiar abolirea monarhiei conduse de regele Hamad bin Isa Al Khalifa. Șase persoane au murit și peste 200 au fost rănite în urma confruntărilor cu forţele de securitate. Prin comparaţie cu celelalte ţări aflate în revolte, bilanţul este uriaș pentru Bahrain. Populaţia este de doar 1.2 milioane de locuitori și este cel mai mic regat musulman din lume. Zeci de răniţi au fost aduși la un spital, în jurul căruia s-au strâns din nou protestatarii care au strigat: „cu sângele nostru și cu sufletele noastre vom lupta pentru cei care și-au dat viaţa".

În timp ce secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon a criticat „folosirea mijloacelor violente pentru dispersarea manifesanţilor", ministrul de externe din Bahrein a justificat acţiunile în forţă ca unele necesare pentru a depărta ţara de „marginea unei prăpăstii sectare". Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a declarat că Obama îi sprijină pe protestatarii pacifiști dar, la fel ca și în Egipt, nu va dicta un rezultat politic. Hillary Clinton a criticat gestionarea crizei de către autorităţile de la Manama. Vineri vor avea loc înmormântări ale unora dintre victime și este ziua tradiţională de închinare. Clinton și-a exprimat speranţa că evenimentele „nu vor fi marcate de violenţe".