Rick Santorum s-a retras din cursa prezidenţială din SUA

74

Anunţul a fost făcut de candidatul republican într-un discurs rostit în statul american Pennsylvania, anunţă Associated Press. Cu o zi înainte de anunţarea retragerii, Santorum se afla pe locul al doilea, cu multe procente în urma favoritului Mitt Romney, în lupta pentru învestitura republicană care va desemna un adversar pentru preşedintele democrat în exerciţiu Barack Obama, la alegerile din 6 noiembrie.

Pentru principalul său contracandidat, Mitt Romney, retragerea a fost o veste bună. Analiştii politici din presa americană comentează că retragerea lui Santorum face ca Romney să rămână singurul contracandidat viabil pentru preşedintele Obama. Într-un comunicat de presă emis de senatorul Mitt Romney, acesta îl felicită pe Santorum pentru campania electorală, în care s-a distins ca o „voce puternică a partidului nostru şi a poporului”.

Evanghelicii, care i-au acordat un sprijin important lui Santorum, au reacţionat pozitiv la auzul veştii. Ralph Reed, care conduce Coaliţia pentru Credinţă şi Libertate, crede că Santorum a avut un rol important în campanie, deşi recunoaşte că el nu s-a numărat printre susţinătorii săi. Richard Land, preşedintele Comisiei de Etică şi Libertate Religioasă a Convenţiei Baptiste de Sud a declarat că Santorum a luat o decizie bună, care demonstrează că este un lider matur.

Conform AP, retragerea lui Santorum nu schimbă prea mult strategia lui Barack Obama. Staff-ul de campanie al acestuia a afirmat că se aştepta ca Romney să fie principalul contracandidat al actualului preşedinte, ceea ce explică de ce toate eforturile de până acum s-au îndreptat numai împotriva sa.