Rio este sub asediul tancurilor (foto+video)

17

Rio de Janeiro este de câteva zile centrul unor violenţe fără precedent. Confruntările de stradă dintre forţele armate și clanurile de traficanţi de droguri au fost soldate cu morţi, răniţi, incendieri de mașini și clădiri. Pe străzile din Rio circulă acum tancurile armatei.

Totul a început în momentul transferului unor deţinuţi periculoși de la o închisoare către alte centre de detenţie din ţară. Nemulţumiţi de măsura luată, capii deţinuţilor au comandat clanurilor de traficanţi de droguri pe care le conduceau atacuri asupra populaţiei și poliţiei. Violenţele au început de duminică, atunci când oameni înarmaţi au oprit mașini, autobuze, au jefuit pasagerii și au incendiat vehiculele acestora. În Vila Cruzeiro sau Santa Cruz, cunoscute mahalale ale metropolei Rio, s-au format baricade și s-au deschis focuri de armă asupra secţiilor de poliţie.

Autorităţile au mobilizat 17.500 de poliţiști, alături de forţe speciale de intervenţii și în final armata cu vehicule blindate și elicoptere. După 5 zile de violenţe, ieri a avut loc intervenţia totală a forţelor de securitate. „Ţinta operaţiunii este arestarea persoanelor care se află în spatele atacurilor din oraș", a susţinut șeful poliţiei din Rio, colonelul Alvaro Garcia. Directorul agenţiei de siguranţă publică a declarat că vehiculele armate sunt doar „prima doză" a sprijinului militar.

Bilanţul morţilor se ridică deja la 23 de persoane, din care 8 au fost victimele confruntării de ieri. Se pare că majoritatea acestora sunt traficanţi de droguri, dar sunt și victime civile, între care și o fată de 14 ani. Un alt copil de 10 ani a fost rănit de o grenadă. În ultimele zile au fost arestate peste 188 de persoane suspecte în raiduri din mahalalele din Rio. În decursul celor 5 zile de violenţe au fost incendiate 37 de vehicule, mașini, microbuze, autobuze și un camion.

În ultimii doi ani autorităţile au înfiinţat 13 posturi permanente de poliţie în mahalale pentru a veni în ajutorul cetăţenilor terorizaţi de clanurile de traficanţi de droguri. În mahalalele din Rio clanurile au supremaţia de decenii întregi. Un membru al forţelor de elită a declarat „Ideea e să intrăm și să preluăm controlul. Nu putem trăi așa, cu astfel de oameni care ne ameninţă familiile. Acum e toleranţă zero." Pentru mulţi locuitori ai zonei teroarea continuă, fără a ști când va reveni la normal totul. „Nu mai e de trăit în comunitatea aceasta", a spus un cetăţean care a dus la spital o rudă împușcată în braţ în plină stradă. Compania de transport în comun a anulat traseele a 115 autobuze, după ce clanurile incendiaseră 11 dintre ele. Au fost închise 47 de școli și 10 grădiniţe.

Brazilia încearcă o curăţare a zonei pe măsură ce se intensifică eforturile în organizarea a două evenimente de anvergură mondială. Ea va fi ţara organizatoare a Campionatului Mondial de Fotbal din 2014 și Rio de Janeiro va găzdui Jocurile Olimpice din 2016.