Lupta împotriva HIV trebuie să continue

66

Tratamentul pentru persoanele cu HIV/SIDA este tot mai greu de asigurat în condiţiile în care criza economică se adânceşte. Fundaţia Romanian Angel Appeal (RAA) a lansat un apel către liderii politici, sectorul guvernamental şi sectorul ONG în vederea asigurării unei finanţări corespunzătoare, din bugetul naţional, pentru programe de prevenire a infectării cu temutul virus.

Absenţa unor măsuri concrete, în contextul crizei economice şi al închiderii ultimului mare grant acordat de Fondul Global de Luptă împotriva SIDA, Tuberculozei şi Malariei, deschide perspectiva ca România să se confrunte cu un nou val epidemic HIV, conform raa.ro.

Persoanele cu HIV/SIDA au fost nevoite să îşi întrerupă tratamentul de 2 ori, timp de câteva săptămâni, pe parcursul anului 2010, întrucât Guvernul nu a alocat fondurile necesare, notează Adevărul.

Programul de luptă împotriva HIV/SIDA a fost finanţat, în ultimii 3 ani, de Fondul Global de Luptă împotriva SIDA, Tuberculozei şi Malariei. Fondurile acordate Fundaţiei RAA au fost folosite pentru programe de prevenire a infecţiei cu HIV, destinate utilizatorilor de droguri injectabile, persoanelor care practică sexul comercial, homosexualilor, persoanelor lipsite de adăpost ş.a.

Fundaţia RAA şi colaboratorii săi au consiliat 2.637 de tineri cu HIV/SIDA pe teme legate de sănătatea reproducerii şi de relaţia de cuplu. De asemenea, 1.145 de tineri cu HIV/SIDA au primit consiliere şi informaţii pentru orientare profesională, iar 445 de tineri cu HIV/SIDA au absolvit cursuri de pregătire profesională.

Fundaţia „Alături de Voi" va sesiza Organizaţia Mondială a Sănătăţii cu privire la criza de medicamente antiretrovirale cu care se confruntă pacienţii seropozitivi din România. „În ultimele 2 săptămâni s-a generalizat lipsa medicaţiei specifice din Spitalul de Boli Infecţioase «Sf. Parascheva» Iaşi şi, dacă până acum puteau exista sincope de 1-2 zile în acordarea tratamentului, acum aşteptarea pacienţilor cu HIV s-a prelungit serios," a declarat Mihaela Munteanu, de la Fundaţia „Alături de Voi", notează Adevărul.

„Faţă de anul trecut, avem cu 300 de bolnavi mai mult, pe ţară, iar principala cale de infecţie este cea sexuală. De aceea dorim să facem o campanie de informare pentru tineri şi să sprijinim, la nivel naţional, autorităţile," a declarat Iulian Petre, director executiv Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Campania va implica distribuirea de materiale informative, pe stradă, iar pe tricourile celor care vor împărţi flyere va fi scris mesajul „Iubeşte cu cap până peste cap". În judeţe vor fi organizate mese rotunde.

Asociaţia Studenţilor de la Asistenţă Socială, din Cluj-Napoca, a organizat, ieri, un marş pentru sensibilizarea şi informarea comunităţii clujene pe problematica HIV/SIDA.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a apreciat comentariile făcute de suveranul pontif, în cartea Lumina lumii, cu privire la utilitatea prezervativului pentru prevenirea răspândirii HIV/SIDA.