Rol istoric al ţărilor din centrul Europei în 2011

22

Două ţări din centrul Europei vor conduce Uniunea Europeană în anul 2011. Alte două vor încerca aderarea la Schengen iar Estonia va intra în zona euro.

La 1 ianuarie 2011 Ungaria va prelua pentru prima oară cârma Uniunii Europene. În agenda sa, alături de chestiunile generice ale bugetului uniunii, politicii agricole sau energiei se află și două chestiuni fierbinţi: integrarea rromilor și extinderea spaţiului Schengen. Ungaria este membră a UE din 2004 și a spaţiului Schengen din 2007.

La sfârșitul lunii martie, în timpul mandatului maghiar, România și Bulgaria ar trebui să fie primite în spaţiul Schengen. Deja Franţa și Germania au transmis mesaje concrete cu privire la opoziţia faţă de aderarea celor două ţări balcanice.

Polonia va urma la conducerea rotativă a uniunii europene în al doilea semestru al anului 2011. Practic anul viitor va demonstra dacă Europa centrală este o regiune de stabilitate pentru UE.

Estonia va fi cel de-al 17-lea stat mebru care aderă la zona monedei euro, eveniment ce va avea loc la 1 ianuarie 2011. Estonia este cea mai mică și cea mai săracă ţară din blocul monetar, cu un salariu mediu lunar de 760 de euro și șomaj de 15.5%. În schimb mica ţară baltică are cel mai mare PIB calculat la numărul de locuitori dintre toţi membrii zonei euro. Estonia a aderat la UE și NATO în 2004.