Ambasadele din Italia sub ameninţare teroristă

43

Poliţia italiană a descoperit luni un pachet exploziv la ambasada Greciei din Roma. Alte două colete suspecte au fost reclamate la ambasada Venezuelei și Danemarcei.

Atentatul asupra ambasadei elene a fost revendicat de gruparea Nucleele de Foc ale Conspiraţiei. Săptămâna trecută expediţiile unor alte colete suspecte la adresa ambasadelor statelor Chile și Elveţia au fost revendicate de Federaţia Anarhistă Italiană. „Am decis să ne facem vocile auzite din nou, în cuvinte și fapte", comunica unul din mesajele din colete. „Vom distruge sistemul de dominaţie. Trăiască FAI. Trăiască anarhia." Organizaţia militează pentru o „schimbare radicală" în sprijinul „oamenilor oprimaţi și exploataţi". Între puterile vizate de proteste se numără partide politice și Biserica Catolică.

Ministrul italian de externe a catalogat atacurile ca fiind „o ameninţare serioasă împotriva ambasadelor din Roma." Cu toate acestea, Franco Frattini a chemat la calm: „Ar trebui să ne ferim să fim alarmiști".

Este a doua serie de colete suspecte după ce săptămâna trecută ambasadele statelor Chile și Elveţia au fost ţinta unor atacuri, soldate cu victime. Alte alarme au fost înregistrate la ambasadele Ucrainei, Sloveniei și Estoniei, însă niciuna dintre ele nu a fost confirmată ca un potenţial atac. Ambasada Suediei a oprit programul cu publicul ca măsură de precauţie.