Virusul H3N2, epidemie de gripă în Europa

621

Țările din emisfera nordică au fost sfătuite de experţi să se pregătească pentru izbucnirea epidemiilor generate de virusul gripal H3N2.

După ce în vară emisfera sudică a fost afectată de epidemiile de gripă, și ţările din nord sunt acum sub același risc. Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a avertizat continentul european în privinţa izbucnirii unor epidemii de gripă; ţări precum SUA și Canada au înregistrat deja o creștere a cazurilor de gripă.

Cei mai vulnerabili sunt tinerii și copiii, care nu sunt imunizaţi împotriva virusului. Ultima apariţie a virusului H3N2 pe continentul european a avut loc acum 42 de ani. În afara unor simptome severe, care cer vizita la medic, majoritatea cazurilor se vindecă acasă prin odihnă, consum de lichide și medicamente. Deja pe piaţă, inclusiv cea românească, se găsește vaccinul împotriva virusului H3N2.

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a confirmat în schimb că există dovezi conform cărora epidemia de gripă de iarnă „începe". Nu s-a confirmat riscul unei pandemii.