România a votat contra primirii Palestinei în UNESCO

115

Statul palestinian a fost admis ca membru cu drepturi depline în cadrul Organizaţiei ONU pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO). România s-a pronunţat împotriva admiterii palestinienilor în cadrul agenţiei ONU.

La Conferinţa Generală a UNESCO, desfăşurată la Paris, România, Statele Unite, Germania, Canada, Cehia şi Lituania au votat împotriva admiterii „Palestinei" în cadrul UNESCO, în timp ce state precum Italia şi Marea Britanie s-au abţinut de la vot.

Majoritatea ţărilor arabe, africane şi latino-americane s-au pronunţat pentru aderare. Franţa, care a avut rezerve serioase asupra demersului palestinian la UNESCO, a sfârşit prin a vota pentru aderare, notează Mediafax.

„Votul este prematur şi subminează obiectivul comunităţii internaţionale privind pacea în Orientul Mijlociu. Acest vot ne distrage atenţia de la scopul nostru comun: siguranţa Israelului şi independenţa Palestinei, care ar trebui să coexiste în pace", a declarat Jay Carney, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, citat de CNN.

„Aceasta este o victorie importantă şi transmite un mesaj clar pentru cei care încearcă să nege drepturile palestinienilor, şi anume că majoritatea naţiunilor au o conştiinţă care refuză să fie intimidată şi şantajată", a afirmat Hanan Ashrawi, membru al Comitetului Executiv al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei.

Pe de altă parte, reprezentantul israelian, Nimrod Barkan, a numit decizia „o tragedie pentru UNESCO" şi „un deserviciu mare faţă de dreptul internaţional".

„Aderarea Palestinei ridică numărul statelor membre UNESCO la 195", a precizat agenţia ONU într-un comunicat publicat imediat după vot.

(Foto: Dreamstime)

Niciun articol afișat