România, pe lista ţărilor care „tac” despre închisorile secrete CIA

22

România se află pe lista ţărilor cărora parlamentarii europeni din Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) le-au reproșat lipsa de transparenţă în ceea ce privește găzduirea unor închisori secrete ale CIA pe teritoriul lor, scrie Gândul.

Parlamentarii au denunţat o „lege a tăcerii în rândul Guvernelor" care nu cooperează la anchetele privind închisorile secrete și care, prin tăcerea lor, acoperă „încălcările grave ale drepturilor omului, răpirile, tortura, detenţiile secrete”, așa cum a declarat eurodeputatul francez Helene Flautre.

Deocamdată „nu există presiuni din partea opiniei publice" asupra Guvernelor, „aşa că nu le pasă", a adăugat eurodeputatul olandez Sophie In't Veld.

În România, „numeroase anchete au fost efectuate de parlamentari şi presa independentă. Acestea nu au adus clarificări, ci doar prezumţii", a subliniat și europarlamentarul român Ioan Enciu.

Europarlamentarilor li se alătură și organizaţii internaţionale de protejare a drepturilor omului, care acuză guvernele de lipsă de cooperare prin refuzul de a divulga informaţii clasificate drept „secrete". Lituania, Finlanda, Danemarca, România, Polonia şi Marea Britanie sunt doar câteva dintre ţările în care observatorii au notat apariţia a „multe elemente noi", care ar trebui investigate, nu ţinute secret .„Secretul de stat ar trebui invocat numai pentru a proteja un interes naţional vital, ceea ce nu este cazul aici", a declarat Julia Hall, expert al Amnesty International privind terorismul.