Secretarul general ONU: "Assad nu mai are nicio legitimitate"

22

Pericolul unui război civil este „iminent şi real" în Siria, a avertizat joi seară secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, spunând că preşedintele Bashar al-Assad şi-a pierdut „toată legitimitatea," anunţă AFP.

Replica sa vine după ce observatorilor ONU le-a fost interzis accesul în Al-Koubeir, din provincia Hama, unde 78 de civili au fost ucişi joi, potrivit opozanţilor regimului de la Damasc.

Pentru prima dată convoiul ONU a fost atacat, atunci când a încercat să intre în zonă pentru a evalua situaţia. S-a tras cu „arme uşoare" asupra lor şi mai târziu diplomaţii ONU au vorbit şi despre arme grele. Nimeni nu a fost rănit, dar observatorii au renunţat în cele din urmă să ajungă joi în această localitate.

La rândul său, mediatorul din partea Ligii Arabe şi ONU, Kofi Annan, a recunoscut în premieră eşecul planului său de pace în şase puncte, dând vina pe guvernul Assad care nu l-a implementat, deşi a fost de acord cu el. Annan a cerut în faţa Consiliului de Securitate, reunit de urgenţă la New York să ameninţe cu „consecinţe grave" dacă Assad nu opreşte violenţele.

Damascul a negat orice implicare în atac, şi ca şi în celelalte dăţi a dat vina pe grupări teroriste, susţinute de forţe din afara ţării.

În schimb, secretarul general Ban Ki-Moon aşteaptă ca Annan să vină cu o altă soluţie care să salveze planul de pace. Astfel, Annan a cerut formarea unui aşa numit „grup de contact" care să reunească puterile din Vest, jucătorii regionali precum Iranul, şi Rusia şi China, într-o încercare de a-l forţa pe Assad să negocieze.

Şansele ca acest plan să funcţioneze sunt reduse de la început, SUA refuzând să stea la masa negocierilor cu Iran. În acelaşi timp, ministrul rus de Externe a declarat joi în capitala Kazahstanului că Rusia va bloca în Consiliul de Securitate al ONU orice iniţiativă care să autorizeze o intervenţie militară în Siria, transmite AFP.

„Nu va exista un mandat al ONU pentru o intervenţie externă în Siria. Vă garantez acest lucru", a afirmat şeful diplomaţiei ruse, care îl însoţeşte pe preşedintele Vladimir Putin într-o vizită oficială în Kazahstan.

Situaţia din Siria s-a înrăutăţit imediat după masacrul din Hula din 26 mai, soldat cu 108 morţi, printre care observatorii ONU au numărat 49 de copii. Atacul este considerat a fi unul dintre cele mai violente de când au început revoltele împotriva regimului Assad, în martie 2001.

Până acum, conform datelor ONU, totalul civililor care au murit în acest timp se ridică la aproape 10.000. În mod neoficial numărul victimelor poate fi mult mai mare deoarece pe teritoriul ţării au loc zilnic masacre care nu mai ajung la urechile jurnaliştilor. France 24 publică dovezile unui masacru care a avut loc pe 27 aprilie, în Deir Baalba, şi care a trecut neobservat. Conform activiştilor, acolo au murit 199 de persoane din ordinele guvernului Assad.