Securitatea lumii, negociată la summitul nuclear de la Seul

105

Summitul privind securitatea nucleară, la care participă lideri din 53 de state, s-a deschis luni la Seul pe fondul tensiunilor cu Coreea de Nord, care intenţionează să trimită o rachetă în spaţiu în pofida condamnărilor internaţionale, informează AFP. Reprezentanţii Iranului şi ai Coreei de Nord nu au fost prezenţi.

„Securitatea lumii depinde de acţiunile pe care le vom hotărâ" aici, a declarat preşedintele american în sesiunea plenară a acestui summit de două zile, consacrat securizării materialelor nucleare, cu scopul de a nu ajunge în mâinile unor organizaţii teroriste.

Obama a subliniat că „multe au fost realizate" după precedentul, şi unicul, summit care a avut loc la Washington în 2010. Acesta a menţionat sporirea securităţii în locaţiile care adăpostesc materiale nucleare şi eliminarea sau securizarea elementelor periculoase.

Deşi Coreea de Nord nu a fost menţionată în comentariile oficiale ale Chinei, Statelor Unite sau Coreei de Sud, problema lansării rachetei a fost îndelung discutată de liderii politici în întâlniri bilaterale.

SUA, Rusia, Coreea de Sud, China, Japonia, împotriva Coreei de Nord

Acum 11 zile, Coreea de Nord a anunţat că intenţionează să lanseze un satelit pentru a marca 100 de ani de la naşterea fondatorului ţării Kim Ir Sen, la 15 aprilie. Statele Unite, Coreea de Sud, Japonia şi Rusia au căzut de acord că această lansare este o încălcare clară a rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU şi un plan nedorit care aduce instabilitate în Peninsula Coreea, conform Agerpres.

Lansarea satelitului în orbită foloseşte aceeaşi tehnologie necesară pentru lansarea rachetelor de distanţă lungă, care ar putea să ajungă chiar pe solul american.

Preşedintele rus Medvedev a afirmat că şi Rusia a trimis „un mesaj serios" Coreii de Nord. „Înainte de lansarea unei rachete, regimul nord-coreean ar trebui să-şi hrănească propriul popor. Coreea de Nord nu poate trăi la nesfârşit fiind dependentă de ajutor internaţional. Coreea de Nord ar trebui să se schimbe şi să se deschidă pentru dezvoltarea economiei", a declarat Medvedev.

Anunţul surpriză al Coreei de Nord a venit la scurt timp după ce a ajuns la o înţelegere cu Statele Unite, conform căreia se angaja să îşi suspende testele cu arme nucleare şi programul de îmbogăţire a uraniului, în schimbul a 240.000 de tone de mâncare, conform AP. Washington avertizează că lansarea satelitului ar pune în pericol această înţelegere, considerată la vremea respectivă un success.

Unii jurnalişti sunt de părere că, în mod intenţionat, Coreea de N. încearcă să creeze crize în timpul discuţiilor diplomatice de la summit, pentru a obţine mai mult ajutor.

Preşedintele Obama şi omologul său din Coreea de Sud au pus presiune luni asupra preşedintelui Chinei, să se folosească de poziţia sa, China fiind principalul susţinător economic al Coreei de Nord, pentru a împiedica lansarea satelitului.

În acest context, China şi Statele Unite au ajuns la înţelegerea că îşi vor coordona răspunsurile în cazul în care Coreea de Nord va lansa racheta luna viitoare. Obama şi preşedintele chinez, Hu Jintao, nu au elaborat asupra măsurilor pe care le vor lua.

„Cei doi lideri s-au înţeles să îşi coordoneze răspunsurile la această provocare şi să vadă ce paşi trebuie urmaţi după lansarea satelitului," a declarat un oficial de la Casa Albă pentru Reuters.

Japonia şi Coreea de Sud se pregătesc deja să atace racheta dacă va trece prin spaţiul lor aerian.

Stenograme: SUA şi Rusia se înţeleg în privinţa scutului antirachetă din Europa

Barack Obama a fost înregistrat în timp ce îi cerea lui Medvedev să îl lase mai moale cu programul de amplasare a scutului antirachetă în Europa, până după alegeri. Comentariile lui Obama au fost făcute în timpul unei conversaţii private între cei doi lideri, din cadrul summitului.

Mitt Romney, contracandidatul republican pentru alegerile prezidenţiale americane a descris gafa lui Obama drept „o dezvoltare alarmantă şi îngrijorătoare" a problemei scutului antirachetă, preconizând că Obama va ceda presiunilor Rusiei dacă va fi reales, conform Guardian.

În comentariile capturate de microfon, Obama i-a cerut lui Medvedev să-i transmită viitorului preşedinte rus, Vladimir Putin, că mai are nevoie de timp: „Toate aceste probleme, dar în special apărarea antirachetă, aceasta poate fi rezolvată, dar este important pentru el să-mi dea spaţiu."

Medvedev a răspuns: „Da, am înţeles. Am înţeles mesajul tău despre spaţiu. Spaţiu pentru tine."

Obama a elaborat apoi: „Aceasta este ultima mea alegere (n.r. prezidenţială). După alegeri o să am mai multă flexibilitate."

Medvedev a răspuns: „Înţeleg. Voi transmite această informaţie lui Vladimir."

Nu mai este timp pentru Iran

Adresându-se problemei nucleare a Iranului, Obama a avertizat că timpul pentru o soluţie diplomatică se scurge repede.

Obama nu a dat detalii despre ce s-ar întâmpla dacă diplomaţia eşuează, dar Statele Unite şi aliatul său, Israel, nu au exclus posibilitatea unei acţiuni militare.

„Conform Tratatului de Neproliferare Nucleară (TNN), Iranul are dreptul la energie nucleară paşnică", a spus Obama, conform Guardian. „De fapt, de mai multe ori, comunitatea internaţională, inclusiv Statele Unite, s-au oferit să ajute Iranul să dezvolte energie nucleară în mod paşnic, dar de fiecare dată Iranul a refuzat, ţinând calea negării şi a înşelăciunii,"a completat preşedintele american.