Snowden nominalizat la un premiu european pentru libertatea de gândire

20

Membri ai Parlamentului European l-au nominalizat pe Edward Snowden la premiul Sakharov pentru promovarea libertăţii de gândire, a anunţat un reprezentant al grupului Verzilor din PE, citat de Ria Novosti.

Reprezentanţii Verzilor din Parlamentul European consideră că Snowden, care pentru moment a primit azil politic în Rusia, şi-a „riscat libertatea pentru a o proteja pe a noastră", potrivit declaraţiei emise de copreşedinţii grupului, Daniel-Cohn Bendit şi Rebecca Harms.

„Sperăm că această propunere va primi un sprijin larg în parlamentul European şi va servi drept simbol al respingerii acestei intruziuni flagrante, masive şi ilegale în viaţa privată a cetăţenilor din lumea întreagă", au adăugat cei doi în declaraţia emisă pentru a justifica nominalizarea pentru acest premiu.

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire este acordat anual de către Parlamentul European. Creat în 1988, premiul recompensează personalităţile sau organizaţiile pentru eforturile depuse în vederea apărării drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.